SEGRE

AGRICULTURA ECONOMIA

El preu de l'oli d'oliva a granel es dispara un 25 per cent a les cooperatives lleidatanes

El producte envasat també ha pujat fins al 8% aquest any || La baixa producció d'Andalusia i Itàlia, les zones més importants, i l'augment de costos de la producció afavoreixen l'encariment

La cooperativa d’Arbeca és una de les poques que mantenen els preus de les garrafes d’oli.

La cooperativa d’Arbeca és una de les poques que mantenen els preus de les garrafes d’oli.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les principals cooperatives productores d’oliva arbequina venen l’oli a granel, que es destina majoritàriament a l’exportació, un 25% més car que fa un any. Es tracta d’un increment que les entitats atribueixen a les baixes produccions d’Andalusia i Itàlia (les regions productores més importants d’Europa) i a la suspensió al març d’aranzels dels EUA sobre els productes agroalimentaris espanyols. El quilo d’oli a granel s’està venent a 3,4 euros a Lleida, mentre que l’any anterior va ser de 2,8 €, fins i tot de 2,4 € en alguns moments de la campanya.

L’alt preu a granel es veu a més reforçat per un augment del rendiment de l’oliva. Malgrat que la campanya no ha acabat i que s’està alentint a causa de les condicions climatològiques adverses (boira i pluja), la producció d’oli ja supera la d’anys anteriors, tot i que lluny encara de la producció d’un any normal. L’oli a granel de les Garrigues, que acostuma a exportar-se als mercats italians, suposa l’excedent de les cooperatives després d’atendre la demanda del mercat local amb el seu producte envasat.

Les principals productores d’oli exportaran aquest any més oli del que envasen a causa de l’augment de l’excedent, encara que cooperatives com la de Sant Isidre de les Borges Blanques tenen l’objectiu a mitjà termini d’equiparar les dos partides. “Nosaltres no tenim el control sobre els preus de l’exportació a granel, que de vegades ha caigut en picat, mentre que sí que podem fixar-los sobre el nostre oli envasat”, explica el director comercial, Francesc Vilanova. Les garrafes de cinc litres d’oli d’oliva arbequina es venen aquesta campanya entre els 23 i els 27 euros, preus que representen increments d’entre el 4% i el 8% (entre 1 i 2 euros més per garrafa), a causa dels costos de producció (electricitat, carburants i, sobretot, materials com el cartró, el vidre i el plàstic)

La caiguda de producció pot ser inferior gràcies als bons rendiments de les olives

La cooperativa d’Arbeca és de les poques que mantenen els preus de les garrafes (25 €).

“No ens hem mogut des de fa tres campanyes”, es complau a afirmar el gerent, Sergi Millán, que no obstant no està segur de si podrà mantenir el mateix preu durant molt més temps. Per la seua banda, la Cooperativa de Maials preveu recollir aquest any fins a sis milions de quilos d’olives (un 15 per cent més que el 2020) i augmentarà encara més la producció d’oli, que a hores d’ara ja ha superat un 30% l’anterior. La venda a granel serà superior al 70 per cent del total.

Lleida calcula produir més de 9.000 tones d’or verd

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va estimar per a aquesta campanya 2021-2022 una producció de més de 9.000 tones d’oli d’oliva a la província de Lleida, i va alertar que al final de campanya pot caure fins un 10 per cent, quan l’any passat es va arribar a prop de 10.000. Uns dies abans, la DO Garrigues ja va avançar que el descens de la producció d’oli dels seus socis de secà podria ser de fins a un 20 per cent, fins a les 4.000 tones, pels mateixos motius meteorològics. Al contrari, es preveu un augment de la producció a Catalunya del voltant a un 22 per cent, fins a les 38.500 tones.

Per la seua part, el president de la DO Garrigues, Enric Dalmau, va assegurar, durant la passada Fira de Maials, que aquest any la producció se situarà en els 4 milions de quilos d’oli a les firmes associades. La DO exporta la meitat de la producció a Europa, però també al Japó, la Xina i els Estats Units.

tracking