SEGRE

SANITAT ANIMAL

Els Agents Rurals ja han detectat fins a dotze aus salvatges amb grip aviària a Lleida

Cinc de les quals ja estan confirmades pel laboratori de referència d'Algete || Mentre tots els casos es registrin a la mateixa zona de Soses es comptabilitza com a un únic focus de la malaltia

Imatge d’arxiu d’agents rurals preparant un operatiu.

Imatge d’arxiu d’agents rurals preparant un operatiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals han detectat fins a un total de dotze aus salvatges afectades pel virus de la grip aviària, segons va explicar ahir l’alcaldessa de Soses, Sandra Marco, en declaracions a Lleida Televisió. De moment, són cinc els casos confirmats oficialment per part del laboratori de referència d’Algete, després d’una primera analítica positiva al de l’ITA-CReSA. Aquests eren una cigonya i quatre cignes trobats morts a Soses, mentre que ara se’ls afegeixen també exemplars d’agró.

Fonts de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural van explicar que, sempre que no apareguin casos fora de la zona, es tractaria d’un únic focus. Tots els casos, els confirmats oficialment i els que s’espera en declaració pública, s’han donat en mixons salvatges a prop del riu Segre, una situació lògica en plena migració d’aus del nord d’Europa i el fet que elegeixen zones amb aiguamolls per al seu descans en el viatge cap a zones càlides per passar-hi l’hivern.

Administracions i ramaders han incrementat les mesures de bioseguretat en les explotacions, però, com va recordar Marco, es demana també la col·laboració de la resta de ciutadans. En cas que una persona trobi un ocell mort, ferit o malalt cal trucar al telèfon 112 per avisar i seran els Agents Rurals els qui en prendran mostres per poder confirmar o descartar que es tracta de nous casos. Des que es van declarar els primers, en aus mortes detectades el 22 de desembre passat, s’han analitzat totes les granges de la zona.

En un radi de tres quilòmetres no n’hi ha cap de comercial, mentre que fins als 10 quilòmetres n’hi ha 26, cinc de les quals al terme municipal de Soses. Veterinaris de la Generalitat de Catalunya les han inspeccionat totes i es troben en perfecte estat. El subtipus H5N1 de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) és el predominant en l’actual ona epizoòtica present principalment al nord i centre d’Europa, on des del passat 1 d’agost fins al 27 de desembre del 2021 s’han notificat un total de 1.199 focus d’IAAP en 27 països, 507 en ocells de corral i 692 en animals que no són de corral, silvestres inclosos, dels quals 1.051 eren del subtipus H5N1. Les administracions recorden la necessitat de reforçar les mesures de bioseguretat, especialment les destinades a evitar el contacte amb aus silvestres, així com reforçar la vigilància passiva tant en explotacions avícoles com en mixons silvestres.

Més mesures de vigilància i control per evitar-ne la propagació

La Generalitat ha intensificat la vigilància i la protecció contra la grip aviària. Està preparant una resolució en la qual s’extrapolen les mesures de bioseguretat a tots els municipis de Catalunya, més enllà de les zones de risc. Aquesta resolució, que es firmarà en els propers dies, serà vigent des de l’endemà de la publicació fins al 20 d’abril, ja que és durant aquest període quan el risc és més elevat a causa de la creixent afluència d’aus migrades des del nord d’Europa. S’afegirà a les mesures decretades pel ministeri a tot l’Estat, com la prohibició de l’ús de certes aus com a reclam de caça. Tampoc no es poden criar ànecs i oques amb altres espècies d’ocells de corral i aquestes no es podran tenir a l’aire lliure. Quan no sigui possible, el Govern català pot autoritzar-ho si es col·loquen teles gabials o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l’entrada d’aus silvestres.

tracking