SEGRE

AGRICULTURA CRISI

Les gelades provoquen pèrdues de vora 500 milions a l'agricultura de Lleida

Les organitzacions agràries de Lleida han començat a fer les primeres valoracions de pèrdues provocades per les fortes gelades del cap de setmana passat en la fruita dolça i l'ametlla, que seran abundants i afectaran greument l'ocupació i el PIB de la província, per la qual cosa reclamen a les administracions que s'habilitin ajuts urgents.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pagesos i els primers peritatges d’Agroseguro van confirmar ahir els pitjors auguris respecte al dany causat per les gelades del cap de setmana passat i Unió de Pagesos va anar un pas més enllà i va xifrar en més de 450 milions d’euros les pèrdues per al sector de la fruita dolça i de 28 milions més el de la fruita seca. El responsable de fruita seca d’UP, Sergi Martín, va assegurar que l’afectació de les últimes gelades ha estat “terrible” i que aquest any “no hi haurà ametlla”. El mateix passa amb la fruita dolça, que després de les tres gelades consecutives d’aquesta setmana han destruït uns 700 milions de quilos de fruita, més o menys la meitat de tota la collita, amb una afectació desigual en unes 50 mil hectàrees.Així mateix, UP va assenyalar que les gelades també afectaran una “disminució dràstica” de contractes de temporers, que a la campanya de Lleida són 15.000 llocs de treball directes i 12.000 més d’indirectes.

A més, van alertar que les noves contractacions previstes per a la campanya de la fruita no es puguin fer, quan, van recordar, el 2021 es van efectuar prop de 41.000 contractes de temporers només a Lleida i la contractació de les centrals acostuma a arribar fins als 45.000 treballadors.Davant d’aquest desastre climàtic, UP reclama ajuts directes als agricultors més afectats per aquests danys i línies de finançament per a totes les explotacions que ho necessitin.També sol·licita “l’adequació de la fiscalitat per a l’agricultor que tributa en el sistema de mòduls de l’IRPF i mesures fiscals per a la resta, així com exempcions del pagament de les quotes de la Seguretat Social. Per la seua banda, a la conselleria d’Acció Climàtica li sol·licita que acceleri el pagament de tots els ajuts del Contracte Global d’Explotació per donar liquiditat als agricultors.Al seu torn, JARC-COAG va reclamar a la Generalitat i l’Estat “ajuts directes immediats” per als productors de tots els cultius afectats per les gelades dels últims dies. JARC també va exigir “revisar les assegurances del fred” perquè, al seu parer, “no responen a la nova realitat provocada pel canvi climàtic”.

El sector i municipis creen la plataforma Salvem la Pagesia

El casal de Seròs va reunir ahir les tres organitzacions agràries (Unió de Pagesos, JARC-COAG i Asaja de Lleida), la Federació de Cooperatives, Afrucat, Plataforma de la Fruita i els alcaldes dels municipis afectats per les gelades dels últims dies tant al Segrià com a la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues. L’objectiu era analitzar la situació i buscar punts comuns per elevar la seua petició d’ajuda a les administracions. De moment, s’ha acordat crear una comissió anomenada Salvem la Pagesia que serà coordinada per l’exalcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, per intentar consensuar uns punts de trobada entre totes les parts per poder ratificar-ho amb urgència i elevar-ho a les administracions.

Diverses fonts presents a la reunió van apuntar entre altres temes ajuts directes, així com la millora de l’assegurança agrària, per evitar penalitzacions en cas que un agricultor s’hagi vist afectat per un sinistre més d’un any, a més de rebaixes en l’IRPF o atendre els problemes laborals generats per la falta de producció amb la possibilitat que els treballadors fixos i fixos discontinus del sector puguin acollir-se a un expedient de regulació d’ocupació temporal.

Adequació de la fiscalitat en l’IRPF

UP ha sol·licitat l’adequació de la fiscalitat per a l’agricultor que tributa en el sistema de mòduls de l’IRPF i mesures fiscals per a la resta, com l’increment del percentatge de despeses de difícil justificació o poder imputar a dos anys fiscals diferents als ingressos d’indemnitzacions de les assegurances, així com exempcions de quotes a la Seguretat Social.

Expedient de regulació temporal d’ocupació

Unió de Pagesos també ha demanat que els agricultors puguin accedir a realitzar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per als treballadors fixos que no podran mantenir.

Celeritat en els peritatges i millores

Demanen a Agroseguro que comenci els peritatges i tanqui les actes en el primer peritatge sempre que sigui possible. Així mateix, exigeixen al ministeri d’Agricultura que reconegui que l’actual assegurança de la fruita seca “no és útil” i que necessita una millora urgent, principalment en l’increment de la cobertura de l’assegurança, i també reclama adequar el capital assegurat a la producció real de l’explotació.

Contracte Global d’Explotació

A la conselleria d’Acció Climàtica li demanen que acceleri el pagament dels ajuts del Contracte Global d’Explotació per donar liquiditat i que es facin els tràmits corresponents amb els bancs per retardar dos anys el pagament de préstecs vinculats a les inversions efectuades.

Línies d’ajuts directes a l’agricultor

Tant UP com JARC-COAG reclamen ajuts directes als agricultors més afectats per aquests danys i línies de finançament a través de l’ICF, de préstecs ICO i dels avals Saeca.

El sector de la fruita i diversos municipis han creat la comissió Salvem la Pagesia.

El sector de la fruita i diversos municipis han creat la comissió Salvem la Pagesia.JORDI ECHEVARRIA

tracking