SEGRE

ESNOTICIA

Teresa Jordà s'ofereix a ampliar els ajuts als pagesos per fer front a la crisi

Carrega contra el funcionament i els criteris de cobertura de les assegurances agràries

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Alimentació, Teresa Jordà, va obrir ahir la porta a ampliar els ajuts als agricultors per fer front a les últimes gelades, més enllà de la línia de crèdits de 40 milions d’euros aprovada dimarts per l’Executiu amb carència i amb interessos bonificats. “És obvi que haurem de fer-ho”, va dir Jordà a Corbins, on va visitar finques de nectarina i de cirera acompanyada del president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, i del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé. Va dir que més enllà d’aquesta gelada i la situació actual derivada de la guerra a Ucraïna farà falta circulant no només per als pagesos sinó per a l’economia que la rodeja.

Així mateix, va criticar el “funcionament i els criteris de cobertura d’Agroseguro, que fan que en molts casos els productors no puguin cobrir amb prou garanties els camps”, i va avançar la creació d’un grup de treball per analitzar les disfuncions del sistema d’assegurances agràries. La consellera va reclamar a les companyies d’assegurances que garanteixin una protecció justa als pagesos, la qual cosa, va considerar, “ara no està passant” ja que si algun dels pagesos afectats va patir una inclemència meteorològica l’any passat, les assegurances no cobreixen tot el dany d’aquesta última gelada, va lamentar. “Si tu pagues per una assegurança, aquesta t’ha de garantir una cobertura justa i equitativa i real del territori on ets”, va manifestar.

Agroseguro calcula unes indemnitzacions de 59 milions

Agroseguro ha estimat provisionalment que les indemnitzacions per als agricultors assegurats principalment a Lleida per aquestes gelades assoleix els 59 milions d’euros després de les primeres visites dels pèrits. Les temperatures nocturnes van descendir fins a -6 ºC en importants zones productores –tant de pinyol com de llavor–, com les comarques del Segrià, Garrigues, Noguera i Urgell, així com en fruita seca. Xavier Joana, director d’Agroseguro a Catalunya, va assenyalar que aquest ha estat el sinistre més important dels últims trenta anys d’activitat d’assegurança agrària i els peritatges s’allargaran tot l’estiu.

A Lleida, el 80% dels fruiters estan assegurats, uns 720 milions de quilos assegurats dels quals bona part s’han vist afectats i d’aquests, el 95% amb la cobertura més completa.

La consellera Teresa Jordà i el president de la Diputació, Joan Talarn, observen les flors cremades.

La consellera Teresa Jordà i el president de la Diputació, Joan Talarn, observen les flors cremades.MAGDALENA ALTISENT

tracking