SEGRE

MUNICIPIS SUBVENCIONS

El Segrià tem retallades en ajuts per assistir aquells que arribin buscant feina a la fruita

Fons per a sensesostre substitueixen els de Covid i alcaldes creuen que no n'hi ha prou davant el repunt de població || Drets Socials estima que no hi haurà una arribada massiva o, altrament, buscarà solucions

Imatge d’arxiu de treballadors a la passada campanya de la fruita.

Imatge d’arxiu de treballadors a la passada campanya de la fruita.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Segrià tem retallades en ajuts de la Generalitat per assistir les persones que arribin buscant feina a la campanya de la fruita. Alcaldes de la comarca creuen que es repetirà el fort repunt de població d’altres anys, malgrat que les gelades han arrasat la producció i amb prou feines hi ha necessitat de mà d’obra. En els dos últims anys havien donat assistència a aquest contingent amb fons extraordinaris per a la contenció de la Covid.

Enguany no n’hi haurà, a l’haver-se alçat les restriccions per la pandèmia. Les substituiran noves aportacions del departament de Drets Socials, però edils del Segrià creuen que no n’hi haurà prou. La conselleria, per la seua part, les considera suficients perquè estima que enguany no hi haurà una arribada massiva al no haver-hi feina al camp.

Les partides extraordinàries per fer front a la Covid en la campanya de la fruita seran substituïdes per d’altres per ajudar persones sense sostre. Drets Socials donarà per a això 950.537 € a la Paeria de Lleida i 147.539 al consell del Segrià. Ho farà a través del contracte programa que regula les aportacions del Govern a l’ens comarcal per a assistència social.Fonts de la conselleria van indicar que són ajuts inèdits i suposaran més de 4 milions d’euros fins al 2025 entre la capital i la comarca.

Van apuntar que la quantia s’ajusta a les persones sense sostre que viuen tot l’any al Segrià, encara que també podran recórrer a aquests fons els municipis que en rebin algunes més a l’estiu. Tot i que Drets Socials no prevegi el repunt de població habitual durant la campanya de la fruita, es va mostrar disposada a buscar solucions si finalment es produeix.Així mateix, la retirada dels fons Covid ha provocat malestar entre alguns alcaldes. És el cas de la primera edil d’Aitona, Rosa Pujol, i el de la Granja d’Escarp, Manel Solé, ambdós del PDeCAT.

Van demanar que els ajuts es mantinguin independentment de l’evolució de la pandèmia. Aquestes subvencions van servir per cobrir els costos dels espais d’aïllament que es van habilitar i també per contractar agents cívics o serveis de neteja.Per la seua part, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés (Junts), va reclamar que els fons Covid es destinin a “pal·liar danys de les glaçades” i que els plans del Servei d’Ocupació de Catalunya de la conselleria d’Empresa i Treball per a la campanya de la fruita, que es mantenen, permetin contractar personal per a la brigada municipal.

El Baix Segre demana a Interior més suport policialEls alcaldes del Baix Segre han enviat una carta al conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, per demanar més suport dels Mossos d’Esquadra durant la campanya de la fruita, quan la població es multiplica.

Recorden que això comporta “necessitats extraordinàries en matèria policial per garantir el benestar i seguretat” que “no es poden cobrir amb les dotacions policials actuals”.

Quatre milions per a persones sense llar fins al 2025El Segrià rebrà més de quatre milions d’euros fins a l’any 2025 del departament de Drets Socials per assistir persones sense llar. La Paeria de Lleida tindrà 3,1 milions: 950.537 aquest any i 719.414,23 d’anuals durant els propers tres anys, a més de 4 milions per al futur alberg.

Per la seua part, el consell del Segrià cobrarà 147.539 euros enguany i 267.539 anuals fins al 2025.

tracking