SEGRE

AGRICULTURA CONGRÉS A BARCELONA

El sector preveu un encariment de les llavors de cereals i farratges

Demana corredors a Ucraïna per garantir el subministrament || Defensa una cadena agroalimentària en la qual totes les baules han de poder sobreviure

Eduard Fitó, ahir durant la intervenció a l’acte inaugural del congrés a Barcelona.

Eduard Fitó, ahir durant la intervenció a l’acte inaugural del congrés a Barcelona.E.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les llavors tant del sector dels cereals com dels farratges és previsible que tinguin una clara tendència a l’alça, tenint en compte que l’evolució està molt lligada a la de les cotitzacions del producte. Així va quedar clar al 73è Congrés Internacional de Llavors que va arrancar ahir a Barcelona i que reuneix fins demà dimecres més de 1.400 especialistes de 200 empreses i 60 països. Eduard Fitó, director de Llavors Fitó, va apuntar que en el cas de les hortalisses no es preveu la mateixa situació, més enllà dels encariments derivats del transport, per exemple, per efecte de la pujada dels carburants.

La revalorització de les llavors s’afegirà a la que els cerealistes ja estan suportant en matèries primeres com ara els herbicides o els adobs, per posar alguns exemples. Una de les preocupacions del sector de les llavors i de la producció de cereals i gira-sol a tot el món és la situació que es viu a Ucraïna, un dels grans proveïdors. La Federació Internacional de Llavors (ISF), organitzadora del congrés, demanda que s’estableixin corredors segurs que garanteixin el subministrament de llavors a Ucraïna.

L’ISF ha fet una crida urgent a la comunitat internacional perquè doni suport a la continuïtat del subministrament de llavors a Ucraïna, permetent que flueixin cap al país “carrils verds” per a insums agrícoles crítics, com les llavors. Ucraïna produeix el 30% del gira-sol mundial, el 19% de la colza, el 16% del panís i el 12% del blat. El secretari general de l’Associació Nacional d’Obtentors Vegetals, Antonio Villarroel, confia que, malgrat les “pertorbacions” de la guerra, l’any que ve la producció agrícola d’Ucraïna “sigui gairebé normal”.

Calcula que entre el 70 i el 80% de la superfície agrícola ucraïnesa ja estava conreada abans de l’inici de la guerra, per la qual cosa es podrà disposar del gruix de la producció.Per una altra banda, Marco van Leeuwen, vicepresident d’ISF, va fer referència al paper del sector de la distribució i va defensar que els supermercats han de ser conscients que tota la cadena agroalimentària, des del productor de base, ha de sobreviure, ha de poder guanyar-se la vida. En cas contrari, va alertar, el futur del sector de les llavors és limitat, amb referència a la necessitat d’inversió i innovació. En aquesta línia, també va recordar que “no molts altres sectors poden presumir d’invertir en investigació fins al trenta per cent del total dels seus beneficis”.

tracking