SEGRE

Europa tindrà la menor collita de préssecs i nectarines dels darrers 20 anys

Grècia, Itàlia i França recuperen parcialment el potencial perdut l’any passat però la caiguda d’Espanya frena la recuperació europea

Préssecs en un punt de venda.

Préssecs en un punt de venda.MAPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Europa tindrà la menor collita de préssecs i nectarines dels darrers 20 anys amb prop de 2.900.000 tones, molt lluny dels 4 milions en què se situa el seu potencial productiu, segons les dades publicades aquest dimarts en el marc de Medfel-Europech. La collita europea serà un 9% superior a l'any passat, però un 20% inferior a la mitjana del període 2016-2020 i caldria anar fins a finals del segle passat-principis d’aquest per tornar a nivells de producció equivalents, segons recull Afrucat en un comunicat.

Pel que fa a les espècies, hi ha una forta davallada del préssec pla amb un 40% menys de la mitjana dels darrers 5 anys, seguit de la nectarina i la pavia que perden un 21% i un 20% respectivament.

La causa principal d’aquesta davallada ha estat el fred que ha afectat la zona de la Vall de l’Ebre (Catalunya i Aragó), amb les gelades més intenses que es recorden dels darrers 40 anys. Espanya perdria el 31% de la seva producció respecte a la ja minvada producció de l’any passat i es quedaria amb 896.841t.

La resta dels principals països productors europeus –Grècia, Itàlia i França–, tot hi haver patit gelades a finals de març o principis d’abril que van afectar part de la producció, van tenir afectacions baixes i podran recuperar pràcticament els seus nivells de producció. Itàlia recupera un 41% de la seva producció respecte a l’any passat amb una previsió de 1.080.608t, Grècia un 70% amb 699.300t i França un 20% amb 196.767t.

La campanya 2020 de préssecs i nectarines va estar marcada per un dèficit que va afectar els 4 principals països productors d'Europa i al llarg de l’any 2021 les plantacions van experimentar diverses onades de gelades que van reduir encara més el potencial productiu europeu. Per tant, es tracta de les 3 collites consecutives de préssec i nectarines més baixes de les últimes dècades.

tracking