SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

La Generalitat preveu quaranta milions en ajudes als afectats per les gelades a Lleida

Teresa Jordà espera que la Moncloa aporti una quantitat similar i pressionarà amb Aragó per millorar les assegurances agràries || L'import serviria per recolzar tant agricultors com centrals de fruita

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, calcula en uns 40 milions d’euros la partida que la Generalitat destinarà a ajudes als agricultors i centrals fructícoles afectades per les devastadores gelades que van arrasar la producció de préssecs i nectarines, i en menor mesura pomes i peres, a banda d’ametlles a començaments d’abril. S’afegiran a una línia de crèdits. Així ho va explicar ahir en la visita a l’Escola Agrària d’Alfarràs, que va acollir l’acte de celebració del primer mig segle d’aquesta xarxa de formació per a agricultors i ramaders.

Va explicar que es tracta d’una quantitat estimada, tenint en compte que encara han de tancar quins seran els mòduls d’ajuts als afectats. Va destacar que es tracta d’una ajuda que va qualificar d’històrica com ho han estat els efectes del fred. Va defensar el treball del departament davant de la necessitat de fer una valoració ajustada dels danys.

En aquesta línia, va recordar que Agroseguro va valorar les indemnitzacions que hauria de pagar pels sinistres en uns 51 milions a mitjans d’abril, una xifra que ja ha elevat a uns 110. Però, a més, la Generalitat espera que Moncloa complementi el pla d’ajuts amb uns altres 40 milions d’euros addicionals que haurien de sortir de fons de l’Estat. A més, la consellera va dir que des del seu departament treballen tant amb Agroseguro com amb Enesa per millorar les assegurances agràries de cara a l’any vinent.

De fet, els pagesos es queixen de la franquícia, que és d’un 30 per cent. Però en cas que un productor hagi tingut sinistre per fred o pedra una campanya, Agroseguro limita la producció assegurable de cara a la següent. Teresa Jordà va apuntar que volen treballar amb el govern aragonès en nom d’aquesta millora del sistema d’assegurances tenint en compte que “compartim alegries i penes” pels danys causats per la meteorologia adversa.

L’Escola Agrària d’Alfarràs es va vestir ahir de gala per acollir l’acte commemoratiu dels 50 anys de la xarxa de 14 centres que hi ha avui a Catalunya per a formació, tant reglada com continuada, per a agricultors i ramaders. La d’Alfarràs va ser la primera inaugurada a Catalunya el 1972. Aquell mateix any també van obrir les de l’Empordà, Vallfogona de Balaguer i Manresa.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va aprofitar per anunciar la creació d’una de nova a Cabrils, centrada en l’horticultura i tecnologia. Durant aquest mig segle, han passat per les escoles agràries catalanes més de 500 professors i 24.000 alumnes de formació inicial i han fet multitud d’activitats de formació contínua. L’acte d’ahir a Alfarràs va reunir professors, treballadors i alumnes de les diferents escoles agràries de tot Catalunya.

Entre ells els tres màxims responsables de la xarxa al llarg de la història, Francesc Camino i Josep Valls, juntament amb Joan Minguet, que ocupa el càrrec en l’actualitat. Va destacar que quan ell va assumir aquesta responsabilitat el 2006 eren un 12% els pagesos que s’incorporaven a l’activitat amb estudis agraris, una taxa que avui s’ha elevat fins al 34%. La directora de l’Escola d’Alfarràs, Rosa Cortés, va aprofitar per mostrar el seu “orgull per la tasca (de les escoles) que atansen el sector i el territori”, mentre que va aplaudir la dedicació dels professionals de primera fila, va dir, que han treballat i ho fan en l’actualitat en aquestes cinc dècades d’història.

De fet, l’acte va comptar amb una àmplia presència de professors i alumnes de tot Catalunya. L’alcalde d’Alfarràs, Joan Carles Garcia, va demanar a les administracions que estiguin al costat del sector agrari en favor de l’equilibri territorial. “En cas contrari, no tindrem territori, no tindrem país”, va alertar.

Teresa Jordà, al centre, ahir a l’Escola Agrària d’Alfarràs, durant l’acte de celebració.

Teresa Jordà, al centre, ahir a l’Escola Agrària d’Alfarràs, durant l’acte de celebració.E.M.M.

Teresa Jordà, al centre, ahir a l’Escola Agrària d’Alfarràs, durant l’acte de celebració.

Teresa Jordà, al centre, ahir a l’Escola Agrària d’Alfarràs, durant l’acte de celebració.E.M.M.

tracking