SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El sector adverteix que sobrarà el 20% de la cabanya de cop si arriba la pesta porcina

La patronal Anprogapor alerta que la importació és un dels grans riscos sanitaris || Lleida lidera l'entrada d'animals d'altres països a l'Estat, amb 476.000 en sis mesos

El sector porcí de Lleida és líder en el conjunt de l’Estat.

El sector porcí de Lleida és líder en el conjunt de l’Estat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), Miguel Ángel Higuera, va alertar ahir que en el cas que es declarés un cas de pesta porcina africana (PPA) a Espanya, sobrarien de cop un 20% de la cabanya de porcs. Així ho va afirmar, perquè es perdrien de cop els mercats extracomunitaris per al sector, que tancarien les seues fronteres. Va advertir a més que l’adaptació de la producció a la demanda no podria ser ràpida, sinó que necessitaria almenys un any.

En aquest context, l’arribada del virus a Espanya seria devastadora per al sector, atès que els preus s’esfondrarien. “Perdríem entre el 35 i 40 per cent del mercat i els preus caurien a uns nivells terribles a l’haver de vendre-ho tot a Europa. Produiríem a preus irrisoris”, va afirmar en aquest sentit

Adverteix que l’arribada de la PPA tancaria molts mercats i els preus serien irrisoris

Durant la seua participació en una jornada sobre la pesta porcina organitzada al ministeri d’Agricultura a Madrid, va manifestar que el sector té al davant un precipici, que és la pesta porcina africana, i va insistir que hi ha moltes variables i punts d’entrada possibles.

Entre aquests, va esmentar la importació d’animals vius i va alertar que la dels garrins ha crescut el 25%, però també de subproductes de països amb casos ja confirmats. Lleida es troba al capdavant pel que fa a importacions d’animals, amb 3,26 milions des del 2018 fins al març d’aquest any. En els últims sis mesos, acumula 475.913 animals, molt davant de la Corunya, amb 208.542, i Burgos, amb 184.077.Però no només va advertir de la quantitat de les importacions, sinó de la qualitat, que va considerar com a menys dubtosa en molts casos.

Per exemple, va al·ludir al fet que països venedors com Holanda o Dinamarca estan reduint el nombre d’antibiòtics utilitzats a les seues granges via “despoblacions parcials”. És a dir, traient garrins que, adverteix Higuera, no sempre estan en les millors condicions.Va apuntalar la seua afirmació recordant altres problemes sanitaris que han arribat al sector productor espanyol via importació, com un increment de casos de síndrome reproductiva i respiratòria porcina (PRRS) o disenteria. Va fer un ràpid repàs de grans xifres del sector espanyol l’últim any, amb un increment del 4% de la producció, del 7% de les exportacions, del 25% en les importacions de garrins i del 9% en el cas de porcs per a sacrifici.

El ministre Planas afirma que cal mantenir la “guàrdia alta”

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va advertir que cal mantenir la “guàrdia alta” per evitar l’entrada de la pesta porcina africana, perquè “el risc sempre és present”.En concret, el ministre Planas va voler ressaltar, durant la seua participació en la jornada sobre la pesta porcina, l’“excel·lent treball de tots els veterinaris espanyols” i va recordar, al seu torn, que la responsabilitat que aquesta malaltia no arribi a Espanya és compartida i que, en el cas que finalment arribés, cal estar preparats per donar-hi una resposta “ràpida, efectiva i coordinada”.Perquè les mesures preventives siguin eficaces, el ministre d’Agricultura va considerar necessària, d’altra banda, l’actuació immediata i que tots els sectors involucrats s’impliquin en la seua aplicació, principalment mitjançant la comunicació immediata de qualsevol sospita i a través de l’aplicació de les estrictes mesures de bioseguretat.

tracking