SEGRE

ESNOTICIA

Ajuts de fins a 100.000 € a pagesos i de 200.000 € per a centrals de fruita

Els productors de fruita i d'ametlla que hagin perdut la seua producció per les gelades de l'abril podran optar a ajuts de la Generalitat de fins a 100.000 euros per agricultor, i en el cas de les centrals el suport màxim serà de 200.000. Així ho van explicar ahir a Lleida el president Aragonès i els consellers Teresa Jordà i Roger Torrent.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat havia anunciat un paquet de 40 milions d’euros en ajuts per als productors i centrals i cooperatives que van veure com les gelades de principis d’abril arruïnava la collita de fruita dolça (en especial préssecs i nectarines) i d’ametlla. Pere Aragonès es va convertir ahir en el primer president a participar a la Taula Agrària, que es va reunir a Lleida juntament amb els consellers d’Acció Climàtica i Empresa per explicar el pla a les organitzacions agràries UP i JARC, a la de cooperatives FCAC i a la patronal de les centrals catalanes, Afrucat.

Un total de 32 milions corresponen a la conselleria d’Acció Climàtica i aniran destinats als agricultors en funció de diferents mòduls. Els que tinguin les finques assegurades podran accedir al cent per cent del mòdul, mentre que en cas contrari tindrien dret fins a un 50%. L’ajuda màxima s’estableix en cent mil euros per explotació afectada a les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, les Garrigues, la Noguera i l’Urgell, fonamentalment, però també a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Per poder accedir a aquest pla, s’haurà de poder acreditar la pèrdua d’almenys un 30% de la producció i comptar, com a mínim, amb una hectàrea de cultiu.Els altres vuit milions sortiran del pressupost de la conselleria d’Empresa per a les cooperatives de fruita de pinyol i de fruita seca i també preveu un escalat en funció de les pèrdues de comercialització que puguin acreditar i que siguin d’almenys un 30%. Es preveuen quatre trams, amb un màxim de 200.000 euros per a pèrdues superior a dos milions en el cas de fruita dolça o un en ametlla, fins a arribar als 50.000 euros a l’estrat inferior. El conseller Torrent preveu abonar aquests 8 milions aquest any i no descarta una altra línia en el futur per a fruita de llavor.

En el cas dels 32 corresponents a Acció Climàtica, la meitat s’abonaran aquest 2022 i la resta, el proper exercici.La Generalitat va demanar coresponsabilitat a l’Estat, però Teresa Jordà va afirmar que el ministeri descarta suports per als agricultors perquè existeix una assegurança agrària, és a dir, la màxima que allò que és assegurable no és indemnitzable. Però la Moncloa sí que preveu un paquet de 10 milions per a centrals i cooperatives. Segons les estimacions d’Acció Climàtica, entre cinc i sis podrien arribar a Catalunya, fonamentalment a Lleida.

El subdelegat del Govern espanyol, José Crespín, va explicar que el ministeri remetrà una carta a les set comunitats afectades perquè emetin un informe sobre les dades i que es preveuen ajuts de minimis d’un màxim de 200.000 euros per empresa. Agroseguro preveu indemnitzacions de 250 milions a l’Estat espanyol, 102 a Catalunya.

Suport del sector, que demana rapidesa al Govern

Unió de Pagesos va valorar els ajuts del Govern i va demanar “celeritat” en l’habilitació de les línies de préstec anunciades. L’objectiu és “injectar liquiditat per arribar a la pròxima campanya i que la gent no es vegi ofegada econòmicament per poder afrontar-la”, va explicar el seu coordinador, Joan Caball. Va exigir al Govern espanyol que també articuli ajuts per a les explotacions afectades i millores en l’assegurança agrària. JARC considera que “la normativa actual dels ajuts no permetrà cobrir les pèrdues reals”. Afirma que la Generalitat ha partit de produccions de fruita dolça en 21.258 kg/ha, quan la mitjana, segons les dades de l’assegurança, és de 27.940. La Federació de Cooperatives Agràries valora la partida de 8 milions per a les centrals, però en demana la “tramitació urgent. Si no s’agilitzen les gestions per posar els recursos a l’abast del sector perillaria la viabilitat d’unes 40 cooperatives, amb pèrdues de fins al 85%”.

Aragonès es va convertir ahir en el primer president a anar a una reunió de la Taula Agrària.

Aragonès es va convertir ahir en el primer president a anar a una reunió de la Taula Agrària.GENERALITAT DE CATALUNYA

tracking