SEGRE

RAMADERIA MERCAT

El preu del porc assoleix un nou rècord, però els costos són històrics

Marca els 1,626 euros el quilo a Mercolleida, i l'alimentació dels animals es dispara un 28% en un mes || La carn al consumidor ha pujat un 7,3% aquest any

La cotització dels garrins ha repuntat un euro a Mercolleida, fins als 36.

La cotització dels garrins ha repuntat un euro a Mercolleida, fins als 36.JARC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les cotitzacions del porcí es troben en cotes mai vistes, però els costos de producció són també històrics, una situació que pressiona el sector, que espera no només una recuperació del consum, sinó també una millora de les exportacions, en especial de la Xina a la tornada de l’estiu. El quilo de porc viu cotitza al tauler de Mercolleida a 1,626 euros, després d’una pujada de 0,028 en l’última sessió. Malgrat ser la més alta mai vista, es veu eclipsada per uns costos més que disparats.

Per exemple, un ramader necessitava invertir 47,35 euros en alimentació per a l’engreix d’un porc en la setmana 17 d’aquest any i només un mes després la xifra s’havia disparat fins als 60,77. És a dir, un augment per sobre del 28% en quatre setmanes, segons les anàlisis oficials de la conselleria d’Acció Climàtica. Tot plegat tenint en compte a més que les previsions apunten a més dificultats en aquest aspecte.

Des de Mercolleida adverteixen que els costos no afluixen i que “les cobertures de cereal més barat del que reflecteixen avui els mercats estan arribat a la fi i que les reposicions es faran en nivells molt més alts”. Dit d’una altra forma, les fàbriques de pinsos es queden amb els magatzems buits de matèria primeres comprades mesos enrere i ara hauran de sortir a buscar al mercat, que es troba en nivells molt alts afectats per la guerra a Ucraïna.En aquest context, el sector confia que amb el bon temps i la vacances s’incrementi la demanda interior. A més, com ha explicat Mercolleida, les mirades estan posades en un increment de les exportacions a la sortida de l’estiu no només del sud-est asiàtic sinó de la Xina, encara que, això sí, lluny de les cotes del 2020, quan els estralls causats per la pesta porcina al gegant asiàtic el va obligar a buscar carn en altres països per cobrir la demanda interna.L’altre component del mercat, el consumidor final del mercat interior, també travessa serioses dificultats.

Les famílies es queixen de l’encariment dels aliments i augmenta el nombre de llars amb molts problemes per arribar a final de mes. En aquest context, caldrà veure quines són les possibilitats reals que els escorxadors i industrials aconsegueixin traslladar l’encariment del porc en origen als seus clients. De moment, els preus de la carn de porc s’han incrementat en un 7,3% en els primers cinc mesos de l’any a Espanya, segons les últimes dades d’inflació de l’Institut Nacional d’Estadística.

tracking