SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Un pastor abandona la ramaderia al Sobirà "fart dels continus atacs de l'os"

Un pastor denuncia un nou assalt mortal del plantígrad, a Farrera, i renuncia a continuar amb l'ofici

El pastor, Ramon Cornellana, a la seua cleda de Farrera on guardarà les ovelles fins diumenge vinent.

El pastor, Ramon Cornellana, a la seua cleda de Farrera on guardarà les ovelles fins diumenge vinent.E. ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Abandono. L’atac de l’os al meu ramat, de més de 430 ovelles, aquesta setmana a Farrera ha estat la gota que ha fet vessat el got. És difícil seguir amb la tradició familiar que es remunta als meus avis però la coexistència de l’os i la ramaderia extensiva es fa inviable.” Així de contundent es va mostrar ahir Ramon Cornellana, veí de Puig-gros, que cada estiu trasllada un ramat d’ovelles des de les Garrigues fins al Sobirà per passar els mesos de calor a l’alta muntanya.

Va assegurar que van arribar a Farrera a mitjans de juny com cada any i diumenge tornarà a carregar els animals per treure’ls del “territori os”. La retirada significa també l’abandó de pastures i la fi d’una tradició familiar acostumada a la transhumància. Dilluns va denunciar la predació de dos ovelles a la zona del Bony de Juverri, a prop de Farrera.

Els Agents Rurals no van poder certificar que es tractés d’un atac d’os encara que van prendre mostres genètiques i van instal·lar càmeres de fotoparament per a imatges nocturnes. Dimarts va trobar tres ovelles mortes més i les càmeres dels Rurals van certificar que s’havia produït un atac d’un os. A més, Cornellana va assegurar que cinc ovelles més estan desaparegudes des de dimarts i un altre exemplar es troba malferit.

“El meu avi i el meu pare sempre havien pujat ovelles fins a les muntanyes i l’os mai abans havia arribat tan a prop.” Va afegir que l’abandó de pastures comporta també la desaparició de la ramaderia d’alta muntanya: “És una pèrdua de país i està clar que cal trobar un solució o no seré l’únic que es retiri. Hi haurà més ramaders de vaques i cavalls que no aguantin la pèrdua d’animals i ho deixaran”, va dir. Per la seua banda, l’alcalde de Farrera, Àngel Bringué, va confirmar que fins ara no s’havia constatat la presència d’os en aquests enclavaments des de la reintroducció de l’os al Pirineu.

Quarta predació aquest any al Pirineu i la primera al Sobirà

Els Agents Rurals investiguen el que seria el quart atac d’os a bestiar aquest any al Pirineu de Lleida i el primer al Sobirà. Des del final de la hibernació s’han constatat algunes predacions de l’os a diferents ramats en municipis d’Aran (Gessa i Bagergue), en zones d’Aragó i del sud de França. La població d’aquesta espècie a tota la serralada pirinenca s’estima en almenys setanta exemplars. Precisament, a finals del mes de maig es va poder fotografiar al municipi francès de Melles, a prop de la frontera amb la Val d’Aran un cadell d’os nascut aquest any al Pirineu central.

tracking