SEGRE

PREVISIONS AVANÇ

Sequera i abellerol fan perillar la meitat de producció de mel

COAG calcula que a Catalunya podria obtenir entre un 15 i un 20 per cent d'un any normal || Mentre creixen les importacions des de la Xina i Portugal

La sequera i l’abellerol són dos dels grans enemics de les abelles.

La sequera i l’abellerol són dos dels grans enemics de les abelles.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector apícola de COAG, organització de la qual forma part JARC, estima una reducció de la collita de mel entre el 40 i 50 per cent a causa dels efectes de la sequera a Espanya i per les pèrdues provocades per l’abellerol, amb una producció en el cas de Catalunya que podia oscil·lar del 15 al 20 per cent d’un any normal. En concret, la menor presència d’insectes per l’escassa floració i l’absència de basses ha convertit les abelles mel·líferes en el principal aliment d’aquest ocell migrador. A més, les bandades d’abellerols van a caçar abelles als ruscos pròxims i el seu cant espanta les abelles, que es queden sense sortir, a l’interior.

Assenyala que aquest comportament és “perillós” per als ruscos a finals de l’estiu, ja que les abelles no surten fins que els abellerols desapareixen, amb la qual cosa perden les millors hores per trescar, cosa que disminueix la cria i, per tant, minva la població que ha d’hivernar.Per territoris, destaquen les pèrdues als abellars d’Andalusia, Regió de Múrcia i País Valèncià, en què s’estimen una reducció per sobre del 50 per cent de la collita de mel. Respecte a Catalunya, la producció és d’un 15 o 20% respecte a la d’un any normal, al tenir “molts problemes amb l’abellerol” i a Extremadura, la producció de pol·len se situa per sota del 50 per cent d’un any normal. A València, la campanya ha estat “desastrosa”.Entre els mesos de gener i juny, els operadors espanyols van adquirir un total de 20.243 tones de mel (4.221 tones més que en el mateix semestre de l’any 2021).

Les empreses espanyoles tornen a triar la Xina i Portugal com a principals països proveïdors de mel el 2022. Durant el primer semestre de l’any, van comprar a operadors xinesos un total de 4.851 tones de mel a un preu mitjà d’1,42 euros/quilogram i a operadors portuguesos, 3.642 tones a un preu mitjà de 2,08 euros/quilogram. COAG reclama a les comunitats autònomes una ajuda específica per als apicultors que serveixi per esmorteir el “brutal impacte” de la pujada de costos en l’activitat i les importants pèrdues per l’extrema sequera i la incidència de l’abellerol.

tracking