SEGRE

ESDEVENIMENTS INNOVACIÓ

La despoblació i el canvi climàtic, els grans reptes per a la producció alimentària

Arranca a Lleida el V Congrés Nacional d'Enginyers Agrònoms amb l'objectiu de buscar solucions || La FAO alerta que l'èxode a les zones urbanes podria posar fi a la sobirania alimentària

Les autoritats que van intervenir en la inauguració del congrés, a primera fila, ahir a la Llotja.

Les autoritats que van intervenir en la inauguració del congrés, a primera fila, ahir a la Llotja.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La despoblació de les zones rurals és cada vegada més patent i una realitat que preocupa els enginyers agrònoms, conscients que la creixent tendència podria comportar la pèrdua de la sobirania alimentària. Les possibles solucions per a aquesta problemàtica centren el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms que se celebrarà fins dijous vinent a la Llotja de Lleida sota el lema Solucions de l’enginyeria agronòmica per al repte demogràfic. L’esdeveniment va obrir ahir les portes amb una benvinguda en què van participar diverses autoritats estatals, locals i directius del sector agroalimentari.

Hi van intervenir la degana del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Conxita Villar; el rector de la UdL, Jaume Puy; el president de la Diputació, Joan Talarn; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el secretari d’alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol; la presidenta de l’Associació Nacional d’Enginyers Agrognoms, María Cruz Díaz; el president del Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms, Baldomero Segura; la directora general de desenvolupament Rural, Isabel Bombal, i el conseller d’Agricultura de la junta Castella-la Manxa, Francisco Martínez. Tot ells van recalcar que l’enginyeria agronòmica té el gran repte de transformar el sector de l’agroalimentació per adaptar-lo a una nova realitat que pugui garantir el relleu generacional al camp i la seguretat alimentària d’una manera sostenible per a una població creixent. Així mateix, les administracions van animar els enginyers a treballar de forma conjunta per aconseguir l’equilibri entre les zones urbanes i rurals i poder atreure el talent jove.

Els experts, per la seua part, van coincidir a destacar que l’ús de les solucions tecnològiques per optimitzar processos, la integració de biosistemes i la reducció del desaprofitament alimentari seran clau per rendibilitzar l’activitat rural.L’acte també va comptar amb la ponència del director de la divisió de producció i protecció vegetal de la FAO, Jingyuan Xia, i de l’exministra Isabel García Tejerina.

Xia va afirmar que el marc estratègic de l’organització per lluitar contra la despoblació rural passa per potenciar el paper de la dona, modernitzar i simplificar els coneixements sobre la producció d’aliments i apostar per l’agricultura verda per poder obtenir una producció de més qualitat amb menys recursos, reduint així la petjada de carboni. I és que segons la FAO, el 2050 la població mundial fregarà els 10 bilions de persones i l’èxode a les zones urbanes impossibilitarà la sobirania alimentària si no s’hi posa remei.Per la seua part, Tejerina va exposar que, malgrat que la cadena alimentària espanyola és molt sòlida, el canvi climàtic, que comporta manca de recursos hídrics, canvis en els mapes de les plagues o els cada vegada més impredictibles temporals, està obligant a una nova agricultura.

L’agricultura familiar, pedra angular per fixar població

El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms té la voluntat de buscar, a través de la innovació i l’aplicació de noves tecnologies, solucions per evitar la despoblació a les zones rurals, amb l’objectiu que la producció agroalimentària a Espanya, i també a la resta del món, pugui continuar sent sòlida i afrontar els reptes que portaran la creixent població i el canvi climàtic. Catalunya vol fer una aposta decidida per salvar el model d’explotacions familiars impedint que les grans empreses puguin decidir les polítiques agràries i és per això que el principal objectiu és incentivar els joves perquè no abandonin les zones rurals.

Planas tancarà demà les jornades de conferències

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, participarà en l’acte de tancament del V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms que es durà a terme demà al migdia. El ministre tancarà així les jornades de debats i conferències de l’esdeveniment que, no obstant, encara s’allargarà un dia més amb un viatge tècnic en què els assistents al congrés podran visitar diferents cooperatives i empreses agroalimentàries de la província de Lleida. Així mateix, se’ls oferirà una visita guiada per la Fira de Sant Miquel, que obrirà les portes dijous. Els prop de 300 inscrits, a més, han rebut una invitació perquè puguin visitar la fira durant els següents dies.

Les autoritats que van intervenir en la inauguració del congrés, a primera fila, ahir a la Llotja.

Les autoritats que van intervenir en la inauguració del congrés, a primera fila, ahir a la Llotja.AMADO FORROLLA

tracking