SEGRE

AGRICULTURA LLEI POLÈMICA

El Govern aixeca finalment la prohibició de les cremes agrícoles

Els agricultors podran calcinar restes vegetals a les finques a partir del 16 || El PDeCAT obté el suport a una esmena que suprimeix l'article que la imposava

Imatge del 27 de setembre de la protesta d’UP contra el veto davant de la subdelegació a Lleida.

Imatge del 27 de setembre de la protesta d’UP contra el veto davant de la subdelegació a Lleida.MAGDALENTA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors podran recuperar aquest mateix mes d’octubre les cremes de residus vegetals generats a l’entorn agrari o silvícola. També ho faran les finques particulars. Serà després que la comissió d’Agricultura del Congrés dels Diputats aprovés ahir incorporar una esmena del PDeCAT a la ponència del projecte de llei per la qual es regula el sistema de gestió de la Política Agrària Comuna (PAC), que reverteix el veto estatal a les cremes agrícoles. L’esmena suprimeix l’article 27 part 3 de la llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats.

La diputada del PDeCAT adscrita a la comissió d’Agricultura, Concepció Cañadell, va assegurar que l’esmena va ser incorporada a la ponència amb l’aval d’una àmplia majoria dels partits i que la seua aprovació anul·la l’article que incloïa el veto a les cremes. La conselleria d’Acció Climàtica va confirmar aquest extrem. Mentre la llei de gestió de la PAC no entri en vigor, les cremes hauran de comptar amb autorització, segons agricultors que es van consultar.

El sector havia reclamat a la Generalitat que fes de mitjancera per aconseguir una moratòria en l’aplicació de la llei per evitar “sobrecostos” per a les explotacions, ja que la normativa obliga a triturar totes les restes vegetals o bé aprofitar-les com a biomassa o per fer compost. Aquest sobrecost podia oscil·lar entre els 1.000 i 1.500 euros per hectàrea, segons el sector. El període de cremes s’inicia el 16 d’octubre fins al 14 de març i es pot cremar després de comunicar-ho als ajuntaments, a les oficines d’Acció Climàtica o per via telemàtica.

Del 15 de març al 15 d’octubre l’activitat està prohibida excepte si hi ha autoritzacions concretes. Segons Cañadell, aquesta esmena beneficiarà més de 900.000 explotacions de tot l’Estat amb 12 milions d’hectàrees de superfície de cultius herbacis i cinc milions d’hectàrees de cultius permanents i llenyosos. Per als agricultors i ens locals el veto estatal era una “barbaritat i un despropòsit” ja que amb les cremes s’eviten plagues i malalties.

A més, veien molt díficil gestionar el volum de llenya que cada temporada es genera tant en explotacions agràries com en propietats privades.

tracking