SEGRE

OLI BALANÇ

Cooperatives de la DO Garrigues apujaran els preus per la baixa collita i els alts costos

Entitats com Arbeca, Maials, l'Albagés i Cervià alerten que altrament “els nostres agricultors no podran menjar” || En alguns casos, estudien increments de fins a un 21 per cent per a les garrafes

Imatge d’arxiu de producció d’oli en una cooperativa lleidatana.

Imatge d’arxiu de producció d’oli en una cooperativa lleidatana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’oli d’oliva està en hores baixes a les Garrigues. Una gran part de les cooperatives de la denominació d’origen (DO) consultades per SEGRE han confirmat que l’oli que es vendrà al detall la pròxima campanya (a partir del novembre) serà més car per compensar no només la mala collita, sinó sobretot l’increment de costos. Feia tres anys que la cooperativa d’Arbeca, una de les principals productores de la zona, mantenia el preu de 25 euros de les garrafes de 5 litres, però aquesta vegada haurà d’augmentar-lo entre un i dos euros.

La junta directiva ja ha confirmat que l’oli verd sense filtrar, el primer que es ven a les seues botigues, pujarà un 21% (de 5,75 a 7 euros el litre). “Ens han augmentat els preus de plàstic, vidre i cartró fins al 40%, i és insostenible mantenir les nostres tarifes”, admet el gerent de la cooperativa d’Arbeca, Sergi Millán.A tot això, s’hi afegeix el baix rendiment que presenten les olives d’aquest any. Però la preocupació central de les cooperatives és el cost de l’electricitat, principal font d’energia dels molins premsadors.

Les cooperatives de Cervià de les Garrigues i de l’Albagés, les dos amb una producció d’uns 150.000 quilos d’oli cadascuna, confirmen també que les seues garrafes seran més cares. “Si no apugem els nostres preus, els nostres agricultors no podran menjar”, asseguren responsables de l’Albagés, que la campanya passada ja van haver de vendre a 24 euros (un euro més). A Cervià, que feia més de cinc anys que no movien preus (encara a 25 euros), admeten que hauran d’encarir el producte.La cooperativa de Maials (Segrià), la que comercialitza més oli de tota la DO, amb més d’un milió de quilos d’oli, també preveu noves pujades.

El seu responsable, Carmel Sisteré, va indicar que “malgrat que és encara aviat per confirmar-ho, tot apunta que apujarem també els nostres preus”. Encara que tenen una gran part de cultiu intensiu i de regadiu, els seus responsables admeten que la producció serà més baixa aquest any.A les dos cooperatives de les Borges Blanques encara estan a l’expectativa. Les dos ja van augmentar els preus la campanya passada fins als 27 euros (una de les tarifes més altes de la zona), per la qual cosa les seues juntes encara no han pres cap decisió, tot i que segons Roser Vila, gerent de la cooperativa de Sant Isidre, “possiblement no ens quedarà cap altre remei”.

La falta de producte pot provocar compres externes

La Federació de Cooperatives Agràrias de Catalunya (FCAC) va estimar recentment una caiguda de la producció d’oli de fins un 52 per cent aquesta campanya pels efectes de la sequera, la calor i les gelades. La caiguda de la producció s’explica per les elevades temperatures, que ja van començar el mes de maig, la sequera acumulada des de fa dos anys i les gelades de l’abril. A la província de Lleida es calcula una producció d’unes 6.500 tones, davant de les 10.200 de la campanya anterior.Les entitats coincideixen que es podrà atendre la demanda.

Però aquesta és precisament una de les preocupacions de cooperatives com la Borgenca de la capital de les Garrigues. “Si no podem cobrir la demanda habitual amb el nostre propi oli, haurem de comprar-lo fora, i això ens obligaria a apujar més el preu”, van indicar fonts de l’entitat.

tracking