SEGRE

CONFLICTE LABORAL

UGT demanda UP i JARC per saltar-se el salari mínim al camp

Els sindicats agraris afirmen que es compleix l'SMI encara que no estigui al conveni

Els representants d’UGT que van oferir ahir la roda de premsa.

Els representants d’UGT que van oferir ahir la roda de premsa.T.CONTRERAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat UGT ha presentat una denúncia davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la patronal del camp, integrada per Unió de Pagesos i JARC, per negar-se a equiparar les taules salarials del conveni agropecuari de Catalunya al Salari Mínim Profesional (SMI), que afecta uns 60.000 treballadors a tot Catalunya, tenint en compte els fixos i els eventuals. Segons va explicar el sindicat en una roda de premsa a Lleida, actualment el salari per a cinc dels set grups professionals que s’inclouen al conveni encara està a nivells del 2020. Així, segons Alicia Buil, secretària del sector Agroalimentari d’UGT a Catalunya, els treballadors inclosos en aquestes cinc categories perceben 13.300 euros bruts anuals, quan, segons l’SMI, la xifra hauria d’estar ja en els 14.000 euros, és a dir, que van cobrar 700 euros anuals menys que els marcats per la llei.

“És vergonyós que la patronal del camp s’estigui negant a complir el que està fixat per decret llei després d’haver celebrat multitud de reunions per arribar a un acord”, va denunciar el secretari general d’UGT a Lleida, Xavier Perelló.Al marge de la demanda, el sindicat no va descartar dur a terme mobilitzacions davant les seus d’UP i JARC per reclamar l’adequació dels sous. Així mateix, va avançar que sol·licitaran al Govern central que estableixi l’obligatorietat que els convenis s’adaptin a l’SMI, i a la Generalitat que estableixi el compliment de les normatives laborals a l’hora de concedir ajuts. A més, estudien presentar al·legacions contra el pla de la Política Agrària Comuna (PAC) per establir que els salaris al camp hagin de ser, com a mínim, iguals a l’SMI.

Per la seua part, tant des de Unió de Pagesos com JARC van defensar que els agricultors i ramaders estan aplicant ja l’alça del salari mínim, malgrat que les taules no s’hagin actualitzat, perquè és una cosa que “han de complir per llei”. En aquest sentit, van afirmar que la seua intenció és actualitzar el conveni, però fer-ho en el seu conjunt, no només la part relativa a les retribucions. Així, van acusar UGT de només voler asseure’s a negociar les taules salarials i deixar altres aspectes d’importància per més endavant.

Van denunciar que no va assistir a les últimes sessions per negociar.

tracking