SEGRE

BALANÇ SINISTRALITAT

Les gelades disparen un 144% les indemnitzacions d'Agroseguro

A Lleida, les compensacions van assolir la xifra rècord de 115,8 milions d'euros la passada campanya || El gruix, per a productors de fruita i de cultius herbacis

Arbres fruiters coberts de gel la primavera passada a Torrelameu.

Arbres fruiters coberts de gel la primavera passada a Torrelameu.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les indemnitzacions d’Agroseguro als agricultors i ramaders de la província de Lleida va ascendir l’any passat a 115,8 milions d’euros, una xifra que més que duplica–és un 144% més elevada– la de la campanya del 2021, quan es van assolir els 47,4 milions d’euros. Les intenses gelades registrades durant la primera setmana d’abril van ser les responsables de la major part de les indemnitzacions –90 milions–, al provocar danys molt elevats a les produccions fruiteres, arribant a minvar fins al 70% de la collita en alguns casos.És per això que el gruix de les compensacions d’Agroseguro a la demarcació durant l’any passat, 87,3 milions d’euros, van ser per als fructicultors. Els van seguir els de la línia dels cultius herbacis (11,6 milions), assegurances pecuàries (10,2 milions) i fruita seca (principalment ametller, 4 milions).

La resta, fins a completar el total, es reparteix entre productors assegurats de raïm de vi, cirera, oliverar o hortalisses, entre altres cultius. La superfície total sinistrada es va situar en les 105.761 hectàrees (41.337 hectàrees el 2021). A banda de pel risc de gelades, els agricultors i ramaders lleidatans també van ser indemnitzats amb 10,2 milions per riscos pecuaris, amb 9,6 milions per problemes relacionats amb la sequera i amb 3,2 milions pels danys causats per la pedra.

La resta, fins a completar també el total, es reparteix entre els altres riscos: pluja, vent, fauna, incendiMés del 98% de les indemnitzacions de l’any passat a la província estan abonades ja. En concret, 113,6 milions. Agroseguro destaca que l’augment dels fenòmens meteorològics greus ha estat constant en l’última dècada, com posa de manifest el màxim històric d’indemnitzacions registrat el 2022 a nivell estatal: 769 milions.D’altra banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va participar ahir en la jornada Meteorologia: pedregades i gelades al pla de Lleida, organitzada per l’Associació de Defensa Vegetal de les Terres de Ponent, entitat amb la qual col·laboren per fer estudis sobre els efectes de la pedra i formes de combatre’n els efectes.

tracking