SEGRE

AGRICULTURA JORNADES

La soja, una alternativa al cultiu del panís a Lleida

Requereix menys aigua i fertilitzants, cosa que implica reduir costos || La Setmana Agrària de Bellpuig tanca amb èxit

Un moment de la sessió celebrada a Bellpuig.

Un moment de la sessió celebrada a Bellpuig.LLOTJA DE BELLPUIG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de panís de les comarques de Lleida poden considerar la soja un cultiu alternatiu, interessant des del punt de vista tant de producció com dels preus que obté al mercat. Aquest ha estat un dels temes analitzats en la Setmana Agrària de Bellpuig. Des de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Josep Anton Betsebé va explicar que la soja té menys despeses d’aigua i de fertilitzants, a banda de ser un cultiu de proteïna vegetal en què tant Catalunya com l’Estat són deficitaris.

De fet, una bona part de la soja que necessiten les fàbriques de pinsos per alimentar les cabanyes ramaderes s’importa de països com el Brasil, l’Argentina o els Estats Units. L’any passat tot just es dedicaven a Lleida 190 hectàrees a aquesta producció, en les quals es van aconseguir 252 tones. És una ínfima proporció de la destinada al panís, que l’any passat va ocupar 25.000 hectàrees a les comarques de Lleida, amb una collita de 261.000 tones, d’acord amb les últimes dades de la conselleria d’Acció Climàtica.

El departament que dirigeix Teresa Jordà constata una caiguda de la superfície de blatdemorars els últims anys. Per exemple, el 2021 es destinaven a aquest cultiu 31.459 hectàrees, mentre que un any abans eren 33.830. La regidora d’Agricultura a l’ajuntament de Bellpuig, Inés Granollers, va fer una valoració molt positiva del conjunt de les jornades tant pel que fa a persones inscrites com als temes i va destacar que el canvi de dates al gener es mantindrà, ja que és una proposta dels agricultors que conformen la Comissió d’Agricultura de Bellpuig, que són els que a més van proposar els temes d’aquest any.

Novetats d’Agroseguro en fruiters

Agroseguro va celebrar ahir a Lleida una jornada de divulgació sobre l’assegurança de fruiters a Catalunya. Anuncia novetats que pretenen evitar que més del noranta per cent dels productors de fruiters es vegin perjudicats per l’alta sinistralitat de la resta, segons va informar Agroseguro.

tracking