SEGRE

RAMADERIA MERCOLLEIDA

La pujada de preus permet al sector boví tancar el 2022 en beneficis malgrat els costos

Els pinsos van doblar el preu l'any passat i la producció dels animals es va encarir en conjunt un 35% || El sector afronta un 2023 incert, amb caiguda de la cabanya i por pel retrocés del consum

Eliseu Isla i Pau Salse, amb els premis, al costat dels representants de l’administració i Mercolleida.

Eliseu Isla i Pau Salse, amb els premis, al costat dels representants de l’administració i Mercolleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector del boví de carn ha aconseguit tancar el 2022 en positiu gràcies al fet que la pujada dels preus al mercat han compensat l’increment dels costos. Així ho van explicar ahir Amadeu Isla, de la cooperativa d’Ivars d’Urgell, i Pau Salse, d’Agromont SL, ubicada a Montgai, que van rebre els premis PronosVac que atorga Mercolleida conjuntament amb Mercomurcia als millors analistes del mercat del 2022. El director general de Mercolleida, Miquel Àngel Bergés, va coincidir amb la lectura que l’any 2022 ha estat un exercici complicat per situacions inèdites, la primera de les quals uns costos disparats i la segona, les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

De cara al 2023 adverteix que el mercat continuarà tensat tant pels costos dels pinsos com per l’evolució de la inflació, que pot afectar el consum d’una carn que no és d’ingesta habitual en gaires cases, davant d’altres de més econòmiques per a la butxaca de les famílies.Pau Salse va defensar que la junta del boví de Mercolleida ha estat prudent a l’hora de fixar cotitzacions en tauler, conscient que es corria el risc de perjudicar l’exportació si es jugava per augments que podrien considerar-se lògics tenint en compte la situació del mercat. De fet, Pau Salse va deixar clar que el sector boví avui no podria viure amb el consum interior i que necessita les exportacions. Sense vendre en altres països, només amb les vendes a Catalunya i Espanya, “haurien de tancar moltes granges”, va alertar, i va recordar que és una situació molt similar a la que viu el sector porcí, també pendent de la comercialització en altres països.Els preus del quilo canal venien movent-se en el passat al voltant dels 3 euros quilo/canal, mentre que ara oscil·len entre 5 i 5,5 euros.

Han compensat l’encariment dels pinsos, amb factures que s’han doblat i que han comportat que el cost de producció dels animals s’hagi disparat entre un 30 i un 35 per cent, va explicar Isla. Amb tot, el ramader amb prou feines ha notat els beneficis perquè, va afegir, aquests s’han tornat a invertir en el bestiar que és a les granges. Si amb un milió d’euros de circulant una granja podia tenir un miler de vedells, amb la mateixa xifra ara a penes en pot allotjar sis-cents per fer-se càrrec dels encariments d’alimentació o energia, per exemple.El boví ve a més d’anys complicats, com el 2020, qualificat de “catastròfic”.

La carn de vedella obre nous mercats a tercers països

El sector de boví no podria viure avui només amb el mercat interior i treballa per obrir-ne de nous, una tasca que s’ha intensificat durant els últims tres anys. A més d’Europa, s’està venent carn en països com el Japó i preveu fer el mateix aviat a Corea del Sud. Abans de l’esclat de la pandèmia, s’estava negociant l’obertura de les fronteres xineses, tasca que es preveu reprendre ara.

La clau de la carn catalana i espanyola en altres països és la qualitat, amb caps de bestiar alimentats amb cereals i que se sacrifiquen més joves. Tot plegat dona com a resultat una carn més tendra i clara, factors molt apreciats per exemple al Japó.El tinent d’alcalde de Lleida Paco Cerdà va destacar ahir la recuperació del premi Prognosvac. Eliseu Isla s’ha emportat les categories mascle creuat, femella creuada i frisó, i Pau Salse s’ha endut el de femella catalana.

tracking