SEGRE

RAMADERIA AGROALIMENTACIÓ

JARC insta a importar menys garrins per evitar la pesta

Després dels focus detectats en diversos països europeus || Demana també augmentar els controls de prevenció en origen

Imatge de garrins en una explotació ramadera.

Imatge de garrins en una explotació ramadera.JARC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), sol·licita a les grans integradores que redueixin les importacions de garrins vius de tercers països europeus a Catalunya per evitar l’entrada de malalties com la pesta porcina africana (PPA). Així mateix, considera que s’haurien d’augmentar els controls de prevenció dels animals vius que arriben, sol·licitant analítiques de sang o PCR en origen per evitar riscos, i duent a terme una correcta traçabilitat dels animals. Llança l’advertència després de detectar-se grans focus en països com Bèlgica o Alemanya.El responsable del sector porcí de JARC, Jaume Bernis, avisa que si es registrés un focus de PPA, les exportacions es reduirien considerablement i això generaria greus prejudicis econòmic i socials.

Així, recorda que les exportacions del sector porcí representen el 66,18 per cent de les exportacions càrnies de Catalunya i generen milers de llocs de treball. Amb l’objectiu de reduir el risc, l’organització agrària considera estratègic també treballar a reduir la població de senglars, ja que aquests són transmissors de la pesta porcina africana.

Ajuts per a 254 ramaders d’oví i cabrú de Lleida

? El departament d’Acció Climàtica abonarà avui el 90 per cent de l’import dels ajuts associats ramaders al sector oví i cabrú de la Política Agrària Comuna (PAC) corresponents al 2022, per un import total de 1.209.287 euros a 254 ramaders lleidatans.

Els imports unitaris aplicats a aquest pagament són, per a les explotacions d’oví: 11,9 euros/cap; per a les de cabrú: 8,36 euros per cap per a les zones de muntanya i 6,4 euros per cap per a la resta; i 36,43 euros per cap per a les explotacions d’oví i cabrú que van mantenir drets especials el 2014. El 10% restant de l’ajuda s’abonarà un cop que el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) estableixi els imports unitaris definitius.

tracking