SEGRE

Una multitudinària tractorada col·lapsa el centre de Lleida

Moments de tensió a les portes d’Acció Climàtica, on agricultors han llançat conills com a acció de protesta contra la plaga de fauna salvatge

Moments de tensió a les portes de la seu d'Acció Climàtica.

Tractorada contra la plaga de conills a LleidaGerard Hoyas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Uns 1.500 tractors segons els organitzadors, 770 segons l'Ajuntament de Lleida i 423 segons els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, han col·lapsat aquest divendres els carrers de Lleida en la tercera marxa lenta al territori lleidatà en menys d’un mes per exigir mesures per acabar amb la plaga de conills que afecta els camps de cultiu. "No hi ha hagut cap altra circumstància climatològica que ens hagi fet perdre tants diners com els conills", han alertat en el manifest. La mobilització l’ha convocat la plataforma 'Pagesos o conills' amb el suport de Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

La protesta, convocada per la plataforma Pagesos o Conills, ha sortit de dos punts de la ciutat direcció a Prat de la Riba, on els manifestants han baixat dels tractors i s’han dirigit a les portes dels Serveis Territorial d’Acció Climàtica.

Els participants s’han dirigit en dos grups cap a la seu de la Conselleria d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació a Lleida, on han arribat cap a les 10.15 hores, han llegit un manifest a la zona de Prat de la Riba i després s’han dirigit davant de la Subdelegació del Govern a la ciutat. En aquest punt s’han viscut moments de tensió quan alguns agricultors han llançat conills vius dins de l’edifici i han intentat accedir-hi. Tot seguit, han agafat de nou els tractors fins la subdelegació del govern espanyol on s’han llegit els parlaments.

REUNIÓ AMB LA CONSELLERIA

Representants dels manifestants han mantingut una reunió amb càrrecs de la Conselleria d’Agricultura després de moments de "tensió" en intentar molts dels manifestants accedir a la seua seu. El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha assenyalat que la plaga de conills és un tema que preocupa i ha advocat per "noves mesures extraordinàries més enllà de les quals hi ha hagut fins ara". "En els últims anys s’abatien entre 40.000 i 50.000 conills a l’any i ara fa uns anys que som entre els 300.000 i els 350.000", ha xifrat el director de serveis territorials de la Conselleria a Lleida, Ferran de Noguera. Alguns dels participants han demanat la dimissió de la consellera d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, Teresa Jordà, i en el text consensuat, han lamentat: "En set mesos el nostre departament, el que representa que ens hauria d’ajudar, no ha fet res del que estava a les seues mans".

MESURES

Els convocants han criticat que "una plaga no s’acaba ni amb bones paraules ni amb bones intencions" i han afirmat que les accions impulsades davant de la plaga han recaigut en els agricultors. Han exigit mesures més enllà de la caça: demanen l’ús de fòsfor d’alumini i de xarxes nocturnes per part d’una empresa especialitzada, actuacions que segons el seu parer corresponen a la Conselleria. Així mateix, demanen que la llicència de caça sigui gratuïta mentre duri la plaga, que els pagesos puguin fer actuacions de moviments de terres a les zones amb més densitat d’animals, poder caçar de nit amb visió nocturna, que se’ls faciliti munició i indemnitzacions.

Més de 1.500 tractors col·lapsen el centre de Lleida i exigeixen mesures contra la paga de conills

Més de 1.500 tractors col·lapsen el centre de Lleida i exigeixen mesures contra la paga de conills

Més de 1.500 tractors col·lapsen el centre de Lleida i exigeixen mesures contra la paga de conills

Més de 1.500 tractors col·lapsen el centre de Lleida i exigeixen mesures contra la paga de conills

alt

Una de les dos columnes de tractors, a l'avinguda Balmes de Lleida

Tractors, concentrats a Copa d'Or a primera hora del matí abans d'iniciar la protesta.

Protesta amb tractors al centre de Lleida en plena hora puntaGerard Hoyas

tracking