SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

L'elevada cotització de les carns posa més pressió a la indústria

FECIC alerta que serà difícil repercutir l'encariment històric del porcí || ANICE adverteix d'escassetat de matèria primera en el cas del porc i del boví

La indústria viu una reducció dels marges pels alts costos de les carns.

La indústria viu una reducció dels marges pels alts costos de les carns.ANICE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les elevades cotitzacions als mercats en origen dels animals vius i de les carns està pressionant la indústria, que alerta que té molts problemes per repercutir-les en els clients i redueix cada vegada més els seus marges. La situació podria semblar clarament favorable per als ramaders, però aquests afirmen que la seua també és delicada, perquè han de fer front a ímputs pels núvols, com els pinsos o l’energia, com afirma la patronal del boví Asoprovac. Des de la indústria, el president de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC), Josep Solà, apunta que mai havien vist cotitzacions tan elevades del porcí, que a Mercolleida va tancar la setmana passada a 1,995 euros el quilo viu en el cas del porc de Lleida.

A més, des del sector es dona per fet que es depassarà la cota més que psicològica dels dos euros, amb alguns analistes que no descarten fregar els 2,10 euros.

La reducció de la producció de porcí es repeteix als grans països de la Unió Europea

Solà no creu que s’assoleixi aquest nivell, però adverteix que la indústria es queda sense marge de maniobra. En aquest context, algunes fonts apunten a un cert nivell de retenció d’animals per part del sector productor a l’espera de noves pujades de preus. Però el marge de maniobra és limitat si no volen acabar amb animals passats de pes i un increment en el cost de producció.

Solà destaca la importància de les exportacions per al sector porcí.Pel seu costat, l’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (ANICE) apunta que en el cas del sector porcí la Unió Europea ve arrossegant un descens de la producció porcina des del 2020, que ha culminat amb una caiguda del 6 per cent el 2022. A Espanya la caiguda de producció ha estat menys significativa en volum (-1% el 2022) que a la resta dels països europeus, però Miguel Huerta, secretari general d’ANICE, adverteix que “és important perquè apunta a un canvi de tendència, al tractar-se del primer descens d’aquestes produccions en deu anys”. En el cas del boví ANICE apunta que les cotitzacions sembla que s’estan estabilitzant després de mesos de registrar pujades.

Aquest sector acusa també l’escassetat d’animals derivada del descens del nombre de reproductores pel retrocés del cens lacti i l’escassa rendibilitat estructural de la producció bovina.

tracking