SEGRE

AGRICULTURA PRODUCTES

“Aquest estiu tindrem fruita local als comerços malgrat la sequera”

Els distribuïdors descarten el desabastament i no busquen “proveïdors alternatius” || Tot i la caiguda de producció, que pot encarir els costos

La caiguda de producció per la sequera pot repercutir en el preu de venda dels aliments.

La caiguda de producció per la sequera pot repercutir en el preu de venda dels aliments.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sequera afectarà la cistella de la compra de productes locals aquest estiu, encara que els distribuïdors preveuen que aquesta campanya de la fruita sigui, malgrat tot, millor que la de l’any passat, marcada per les gelades. “No hi ha un problema de desproveïment, no busquem proveïdors alternatius i tampoc ho vam fer l’any passat”, va dir ahir el secretari general del Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), Roger Gaspa. Va dir que Catalunya dedica el 10% de la producció al consum local, per la qual cosa va descartar el desproveïment en comerços.

El director d’Afrucat, Manel Simón, preveu menys producció que altres anys a causa del tancament del Canal d’Urgell i de les restriccions d’aigua a les finques que es proveeixen del Catalunya-Aragó. A més, va recordar que, davant de la incertesa i la “por” per la falta d’aigua, els pagesos del Segrià han fet aquest any una aclarida “molt més intensa” perquè els fruits que hagin sobreviscut a la sequera puguin arribar a la mida necessària per a la comercialització. Encara que això protegirà i afavorirà les collites, la possible caiguda de la producció repercutirà en el preu final del producte.“Això no vol dir que el consumidor hagi de pagar més cara la fruita, sinó que al llarg de tota la cadena tots ens hem d’estrènyer el cinturó per assumir aquest augment de costos”, va explicar Simón, que va confiar que “el preu de venda final sigui només uns cèntims més car”.

D’altra banda, el director d’Afrucat preveu que la qualitat dels préssecs i nectarines, així com de les cireres, aquest any serà molt bona. Amb relació a les pomes i peres, s’espera que el tancament del Canal d’Urgell perjudicarà greument la seua collita. No obstant, encara és aviat per fer una previsió exacta, ja que, en aquests casos, la campanya a les comarques de Lleida no comença fins a finals de juliol.Malgrat la situació crítica a Ponent, Gaspa creu que les pluges dels últims dies “poden fer que la producció sigui millor del que es preveia fa unes setmanes”.

Els productors de les Denominacions d’Origen (DO) de Girona van assegurar ahir que les precipitacions han donat treva a les produccions.De la mateixa manera, el sindicat Asaja preveu que l’efecte de la sequera en els cultius tingui un impacte mínim per al consumidor. “Allà on s’ha pogut regar les collites se salvaran, però de manera escassa”, va detallar la presidenta, Rosa Pruna, que va advertir que “els grans perdedors no seran els consumidors, sinó els agricultors i ramaders”.

tracking