SEGRE

Un licor dolç que preserva la memòria

La cooperativa d'Arbeca Tres Cadires elabora licor de vi de nous

Els tres socis de Tres Cadires.

Un licor dolç que preserva la memòria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anna Maria CapdevilaAndreu Culleré i Quim Pérez són Tres Cadires, una cooperativa amb seu a Arbeca que produeix vi de nous. La seua filosofia de treball es basa en la tradició, el territori i el cooperativisme. Aquests tres pilars es mostren en el disseny de les botelles que comercialitzen el licor: la tradició es plasma a través dels cordons de l’espardenya; el territori, amb les fulles d’olivera, i, finalment, el cooperativisme, amb la silueta d’unes mans.

El nom que han escollit per formalitzar-se com a cooperativa, Tres Cadires, es basa en dos principis: d’una banda, el número, perquè “tres és col·lectiu i dos és parella, i el nostre projecte és col·lectiu”, comenta una de les sòcies, Anna Maria. D’altra banda, la paraula cadires, perquè “quan vam aprendre a fer el vi de nous, el primer que ens van ensenyar va ser tres cadires amb els troncs per trencar les nous”.

Els tres socis van decidir posar en marxa aquest projecte perquè volien que no caigués en l’oblit una beguda que “a tothom que la tastava li encantava”, a banda de preservar durant una generació més una recepta tradicional que, tal com van fer els seus avantpassats, no havien permès que desaparegués. 

Nous, vi, aiguardent i sucre. Són els quatre ingredients que es requereixen per crear aquest licor. La majoria dels condiments són de quilòmetre zero, a excepció del sucre, que no es produeix a causa de la situació geogràfica i climatològica de la regió, però l’adquireixen del comerç just. “A pesar de ser més car, ens trobem més còmodes, perquè no estan explotant els treballadors”, comenta Anna Maria.

El vi de nous pot confondre’s amb la ratafia, però es tracta de dos begudes completament diferents, malgrat que les dos es produeixen durant el dia Sant Joan, moment en què es cullen les nous verdes i s’elaboren els respectius caldos, que es deixaran macerar fins al novembre. 

El vi de nous és un licor dolç d’uns 20 graus, i per apreciar-ne els diferents matisos es recomana prendre’l a temperatura ambient, durant la sobretaula, encara que en temps de calor es pot servir com a vermut amb un glaçó.

La matèria primera del licor són les nous.

Un licor dolç que preserva la memòria

Nous, vi, aiguardent i sucre es maceren durant mesos.

Un licor dolç que preserva la memòria

El disseny de les botelles remet al territori (cordons d'espardenya) i al cooperativisme (les mans).

Un licor dolç que preserva la memòria

tracking