SEGRE

Dones d'or a Bellvís

L’Associació de Dones del Pou de l’Or d’aquesta localitat celebra els vint-i-cinc anys amb una gran
festa i la rehabilitació del lloc que els dóna nom

Maria Teresa Pijuan (actual presidenta), Dolors Rubinat, Mercè Moncasi i Anna Aleu (vocals), al costat del recuperat Pou de l'Or.

Dones d'or a Bellvís

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 2017 no va ser un any qualsevol per a l’Associació de Dones del Pou de l’Or de Bellvís, que va celebrar els vinti-cinc anys amb una gran festa.

L’associació es va constituir el 1992 per dinamitzar la vida de les dones del poble amb cursos, tallers, conferències, viatges... Als que no coneixen Bellvís, els crida l’atenció el nom d’aquesta associació: on és el Pou de l’Or? Rosa Maria Pera, la seua primera presidenta, ens ho explica. El Pou de l’Or és un paratge situat al Tossal Roig on sempre s’han fet excursions i acampades. El nom prové d’un pou excavat a començaments del segle XX i que va ser cegat. “Els amos del terreny ens el van regalar perquè el recuperéssim.” A mesura que s’anava adequant l’estructura del pou i l’entorn, Rosa Maria va voler recuperar-ne la història, parlant amb la gent gran del poble. 

El pou es va excavar a començaments del segle XX per iniciativa de Teresa Barri, coneguda pel mal nom de La Xollada. Quan va explicar que en un somni havia vist or amagat al Tossal Roig, diversos homes es van oferir per cavar. Deien que tenia grans dots de persuasió. No hi van trobar or, sinó aigua, que ella va intentar exportar a Barcelona al·legant que tenia propietats medicinals. Fins i tot projectava construir un balneari. Es creu que el van començar a anomenar el Pou de l’Or pels esforços i diners que s’hi van invertir.”

La festa va reunir més de 350 dones de Bellvís i també de la resta de comarques de Lleida.

Dones d'or a Bellvís

L'associació es va crear el 1992.

Dones d'or a Bellvís

tracking