SEGRE

Rgeibi, un saharaui de Lleida

Joan Calutxo, membre de Sahara Ponent, acull nens i nenes d’aquest poble des de fa cinc anys

Joan Calutxo i Manel Montes amb el Rgeibi, de 12 anys.

Rgeibi, un saharaui de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rgeibi, un nen sahrauí de 12 anys, va tornar el dia 31 d’agost a casa seua als campaments de Tinduf (Algèria). En el record, un estiu passat a Lleida gaudint d’unes vacances a les quals qualsevol nen hauria de tenir dret.

Joan Calutxo, membre de l’associació Sahara Ponent, ha fet possible que Rgeibi hagi gaudit de jocs, banys a la piscina, excursions o festes, a més d’una dieta equilibrada, revisions i tractament mèdic. Als campaments, les condicions de vida són dures, sobretot per als nens: el desert, sense aigua ni vegetació, és el seu camp de jocs, sota temperatures que assoleixen fàcilment els 50 graus. “Aquestes criatures són les ambaixadores dels refugiats. Sense ells tot just es parlaria de la causa del poble saharaui”, explica Joan.

El Joan ja ha acollit cinc nens i nenes durant els últims estius i amb tots segueix en contacte, fins al punt que un viurà amb ell a Lleida durant el curs escolar, en què començarà primer d’ESO. “Ens consideren les seues famílies, quan tornen als campaments presumeixen de nosaltres amb entusiasme”, apunta el Joan. Sahara Ponent és una associació sense ànim de lucre creada l’any 2006 a Lleida.

Cada estiu, una trentena de nens saharauis d’entre deu i catorze anys passen aquí els mesos de juliol i agost. Però l’acollida infantil és tan sols una de les moltes contribucions que realitzen per millorar la vida dels refugiats: quan poden, els envien des d’electrodomèstics, menjar o roba, fins a material escolar o mèdic per mitigar les seues dures condicions de vida als campaments creats fa quaranta-tres anys, quan el 1975 el Marroc es va annexionar la fins aleshores colònia espanyola del Sahara Occidental.

Els nens saharauis disposen, a Lleida, d'una dieta equilibrada

Rgeibi, un saharaui de Lleida

La festa de comiat és un dels esdeveniments de l'estiu.

Rgeibi, un saharaui de Lleida

tracking