SEGRE

Col·leccionisme 4.0

El David Lordan ha reunit, amb només 10 anys, una col·lecció de 4.400 xapes de tap corona de cerveses i refrescos

El David mostra alguns dels blísters de la seua col·lecció.

Col·leccionisme 4.0

detail.info.publicated
RedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

El David Lordan, de Lleida, té 10 anys i en fa dos que col·lecciona xapes. Se li va despertar el cuc quan un company de classe li’n va donar una que s’havia trobat al carrer, però l’afició no era desconeguda a la família: el seu pare i el seu oncle ja s’havien dedicat a reunir xapes en la seua infantesa.

D’aquesta primera a les 4.700 actuals hi ha un llarg camí, que l’han ajudat a recórrer familiars i amics que li porten material al tornar d’un viatge, la col·laboració de fabricants o intercanvis via internet i en fires especialitzades com la de Montsó, que no es perd cap any.

El David és, a més, el soci més jove del CELCE (Club Espanyol de Col·leccionisme Cerveser), que organitza dos convencions anuals per a l’intercanvi i compravenda de material. 

La col·lecció del David està composta sobretot per xapes de cervesa i refrescos (Coca-cola, 7up, Aquarius), però també d’aigua, sucs i fins i tot una d’una marca de llet xinesa. Aquests taps procedeixen de més de 100 països: el Vietnam, la Xina, Egipte, Etiòpia, Tailàndia, Corea del Sud, el Japó... Els preferits del David són els que tenen  dibuixets, com un lot en qual apareixen els Minions o els més de 300 de diferents varietats de Coca-cola.

Els seus pares, el Jordi i la Tere, s’han sumat a l’aventura del seu fill, així que cada vegada que viatgen contacten amb fabricants locals, investiguen pels bars... “s’ha convertit en una activitat de família”, explica el Jordi. “A més, el David era molt tímid i gràcies a l’intercanvi que suposa el col·leccionisme ha perdut la por de parlar amb la gent. També ha après a fer fotos, retocar-les, enviar mails...”. A part de l’intercanvi i la col·laboració d’alguns fabricants, el David amplia la seua col·lecció mitjançant el mètode tradicional: mirar a terra. “Vam anar de viatge a Madrid i vam recórrer tota la plaça Major buscant xapes al voltant dels bars”, recorden el David i el Jordi.

I com se sap, amb gairebé 5.000 xapes a l’esquena, si la que ens ofereixen està repetida o no? Encara que el David té molt bona memòria, ell i el seu pare les tenen totes catalogades en un document Excel de 594 pàgines que els permet agrupar-les per països, marques o fabricants.

Una vella afició amb eines noves A través del web www.davidlchapas.es, els col·leccionistes poden veure quines xapes, posavasos, plaques de cava o etiquetes ofereix el David per intercanviar. També és molt actiu al compte de Twitter @DavidLChapas, que l’ajuda a administrar el seu pare. Les possibilitats d’intercanvis es multipliquen al poder contactar amb col·leccionistes i fabricants d’arreu del món.

El David amb el seu pare, Jordi, també aficionat al col·leccionisme.

Col·leccionisme 4.0

Algunes de les xapes preferides del David.

Col·leccionisme 4.0

tracking