SEGRE

Un paradís per a les àguiles

L’associació La Sabina treballa des de Montsonís, a la Noguera, per preservar l’hàbitat de l’àguila cuabarrada || Atreure les seues preses i impedir les molèsties als nius, les claus

L'àguila cuabarrada és un rapinyaire de mida mitjana o gran de cua grossa.

Àguila cuabarrada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) és una espècie considerada “en perill crític” a Catalunya, on queden uns 65 exemplars, la majoria concentrats a la costa de Tarragona. A la demarcació de Lleida habiten entre 8-9 parelles (una de les quals a cavall entre Catalunya i Aragó). La comarca amb més presència de Lleida és la Noguera, amb 5-6 parelles.

L’associació La Sabina, amb seu a Montsonís, a la Noguera, es dedica a la conservació de la biodiversitat i la naturalesa, en especial en l’àmbit de les aus silvestres. Des de La Sabina duen a terme, a través de Joan Rodríguez, ornitòleg i especialista en rapinyaires, un seguiment de les parelles d’àguiles cuabarrades i del seu èxit reproductiu, complementari al que efectuen els Agents Rurals, que serveix per detectar les possibles molèsties i amenaces que pateixen aquestes aus. “Els principals factors de risc són la persecució directa, les col·lisions i electrocucions en línies elèctriques, la pèrdua d’hàbitat i les molèsties a l’àrea de nidificació”, explica el Joan. S’han pres diverses mesures correctores per minimitzar els seus efectes, ja que un soroll o molèstia continu podria provocar que la parella abandoni el niu interrompent la incubació. Així, s’ha arribat a acords amb caçadors per excloure de la caça la zona de nius i amb el bisbat, per prohibir els petards en els casaments i esdeveniments en una ermita propera. Per atreure els conills i perdius, que són la base de la dieta de l’àguila cuabarrada, s’han conreat cereals en camps abandonats i recoberts de matolls des de fa més de 30 anys perquè serveixin d’aliment a les seues preses. D’altra banda, dos rucs pasturen a la zona de les àguiles, a prop de Montsonís, per obrir la vegetació i millorar-ne l’hàbitat. Aquestes actuacions han suposat que després d’anys de fracassar en la reproducció el 2019 han nascut un total de 10 pollets, una mitjana d’1,67 per parella, molt per sobre de la mitjana catalana, que és de 0,7-0,8 cries a l’any.

Accions complementàries - S'ha sembrat camps abandonats i recoberts de matolls perquè serveixin d'aliment a espècies presa com perdius i conills.

cuabarrada

D'altra banda, dos rucs pasturen a la zona de les àguiles per obrir la vegetació i millorar l'hàbitat.

cuabarrada 2

tracking