SEGRE

Viatge de disseny cap al neolític

L’Espai Transmissor de Seró, premi FAD d’arquitectura, allotja obres del 3.000 aC

La sala de les esteles funeràries compta amb llum natural.

Viatge de disseny cap al neolític

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2007, els operaris de la construcció del canal Segarra-Garrigues que treballaven a Seró, nucli d’Artesa de Segre, van descobrir les restes del dolmen de Senill. Posteriorment, els arqueòlegs van constatar que per a la construcció d’aquell túmul s’hi havien reciclat megàlits del III mil·lenni aC.

Actualment, aquestes excepcionals esteles esculpides poden admirar-se a l’Espai Transmissor de Seró. La visita a aquest centre és un autèntic 2x1: un edifici del segle XXI integrat al seu entorn i premi FAD d’arquitectura 2013, obra de Toni Gironès, que allotja peces que tenen 5.000 anys d’antiguitat. La sala d’exposicions, on s’exhibeixen peces trobades al costat de les pedres i fotografies del procés d’excavació i datació, està il·luminada amb llum natural a través d’unes  claraboies al sostre.

A la sala de les esteles s’accedeix a través d’un passadís el terra del qual està recobert de diferents textures. Tènuement il·luminades amb llum natural, hi ha col·locades set pedres i fragments de dos grans menhirs, un dels quals assolia 7 metres d’altura, la qual cosa el converteix en el més alt trobat fins ara a Europa. A part de la visita guiada, el centre ofereix activitats per contextualitzar les peces en el seu temps. Xavier Bermúdez, arqueòleg i un

dels responsables de l’espai, avança que al setembre sembraran espelta i la treballaran i recolliran amb eines i procediments de l’època.

El camí cap al tresor A través d’aquest laberint de peces d’argila es retrocedeix en el temps fins a la sala de les esteles, en les quals les pedres esculpides fa 5.000 anys es mostren sota una tènue il·luminació natural. La temperatura es controla amb botelles de vi incrustades als orificis redons de les parets. A l’estiu, es retiren per deixar passar la brisa, i a l’hivern es tapen per protegir del fred.

A la sala d'exposicions, s'hi mostra l'aixovar funerari que es va trobar amb les esteles.

Viatge de disseny cap al neolític

L'edifici, dissenyat per Toni Gironés, va guanyar el premi FAD el 2013.

L'edifici, dissenyat per Toni Gironés, va guanyar el premi FAD el 2013.

tracking