SEGRE

Les Canàries, bressol d'una amistat d'or

Un grup de lleidatans que va fer la mili a les illes ha tornat al cap de 50 anys a l'escenari de la seua joventut || Paco Urbiola i Jaume Vall, dos dels 'quintos', expliquen l'experiència a Cercle

El Parc Nacional del Teide, visita obligatòria.

Les Canàries, bressol d'una amistat d'or

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tugues, Josep; Turmo, Josep M.; Ubach, Joan; Urbiola, Paco; Utgé, Antonio; Valera, Lluís; Vall, Jaume; Vall, Josep M.; Vallés, Lluís; Vallés, Antonio. Gràcies als seus cognoms correlatius alfabèticament, aquests deu lleidatans es van integrar al mateix batalló que va complir el servei militar a Hoya Fría (Santa Cruz de Tenerife), on van forjar una amistat que enguany compleix mig segle. Durant aquest temps, s’han retrobat periòdicament, però la seua il·lusió, a mesura que s’atansava la data de les seues noces d’or amb el servei militar, era tornar tots junts a les Canàries.

El grup de 10 no va poder viatjar al complet: Joan Ubach va morir fa uns anys i obligacions familiars ho van impedir a d’altres, encara que van seguir les aventures dels seus companys via WhatsApp. Per als que es van quedar a terra, Jaume Vall els prepararà un vídeo perquè no es perdin detall.

Finalment, van ser sis els quintos lleidatans que van volar a Santa Cruz de Tenerife amb de les seues dones. A més de les preceptives excursions, com la pujada al Teide, van visitar principalment els escenaris en els quals va tenir lloc la seua convivència: la caserna on menjaven i dormien tots i l’edifici de capitania general, al qual alguns van ser destinats durant el servei. Van aconseguir, a més, contactar i trobar-se amb Sixto, un jove canari de setanta-dos anys amb el qual el grup lleidatà va compartir caserna i que no havien tornat a veure fins ara. I és que van passar moltes hores parlant i recordant, explica Jaume Vall, al qual Paco Urbiola defineix com l’alma mater del viatge. Jaume explica, emocionat, que van passar una setmana intensa, conreant aquesta amistat que tan bé ha sobreviscut el pas dels anys.

Els 10 lleidatans que van fer la mili al campament d'Hoya Fría, el 1969.

Les Canàries, bressol d'una amistat d'or

Els sis que van poder viatjar a les Canàries aquest mes de stembre passat.

Les Canàries, bressol d'una amistat d'or

tracking