SEGRE

Una parella entre moros i cristians

La Dolors i el Jaume, participants en la desfilada des de la primera edició, en rememoren els inicis || Enguany s’hauria complert el 25è aniversari de la recuperació de la festa

1997. Dolors Morelló, 3a per l'esquerra, baixant e Al comandament de les tropes.

Una parella entre moros i cristians

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dolors Morelló i Jaume Mur no estaven gaire convençuts quan els van proposar participar en la festa de Moros i Cristians. “No sabíem com ho acolliria la gent, si agradaria... Era una cosa totalment nova a Lleida”, explica la Dolors, recordant aquell maig del 1996 en què es va concretar la recuperació d’una festa els antecedents de la qual daten del segle XII.

Actualment, tant la Dolors com el seu marit, el Jaume, segueixen vinculats a l’Associació de Moros i Cristians, i participen en el Mig Any Fester, la recreació

del casament de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó i moltes altres activitats.

La Dolors explica que desfilen amb la mateixa emoció que aquell 1996. “Al baixar pel carrer Cavallers, on en aquell moment teníem una botiga, em van saltar les llàgrimes”, recorda. “Aquell any i cada vegada, fins i tot ara al rememorar-ho, m’emociono, sobretot pensant que aquest any no podrem fer-ho.” Es tractava d’una edició molt especial, en la qual la festa hauria celebrat les noces de plata.

Respecte al fet de pertànyer a “exèrcits enfrontats” (la Dolors desfila amb la comparsa cristiana dels Pallaresos i Jaume pertany a la Banu-Hud mora), expliquen que “la majoria dels homes es van apuntar a les comparses mores i les dones a les cristianes, hi ha moltes parelles mixtes com nosaltres”.

La Dolors i el Jaume han transmès a la família l’amor per la festa, fins al punt que els seus néts ja s’han unit al gran esdeveniment. El futur, doncs, està garantit.

Jaume Mur va ser Caïd de la comparsa Banu-Hud de l'any 2002. l carrer Cavallers

Una parella entre moros i cristians

tracking