SEGRE

Català a prova de Covid

Jordi, lleidatà, i Ferran, senegalès, són parella lingüística en el marc del programa Voluntariat per la Llengua, una iniciativa que ha seguit en marxa durant el confinament

El Jordi i el Ferran s'han vist obligats a substituir les trobades presencials per les virtuals a causa de la pandèmia.

Català a prova de Covid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lleidatà Jordi Serentill i Ferran Tendeng, del Senegal, alumnes del nivell intermedi B dels cursos de català impartits pel Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de Lleida, han estat parella lingüística aquesta primavera. La iniciativa, denominada Voluntariat per la Llengua (VxL), serveix per adquirir fluïdesa en l’idioma a partir de la conversa. Encara que la pandèmia els ha obligat a traslladar tant les classes com les trobades a l’àmbit virtual, el Jordi i el Ferran no han deixat la seua hora setmanal de xarrada en la qual llegeixen la premsa i parlen de cultura i actualitat.

Abans de l’emergència sanitària havien aprofitat les quedades per visitar la Paeria, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Seu Vella i fins i tot passejar per l’Horta de Lleida. “Com que l’interès era compartit i ja ens coneixíem del curs, va ser molt fàcil connectar-hi. Jo tinc ganes de fer coses i ell, d’aprendre”, explica el Jordi. El Ferran és natural del Senegal i la seua llengua materna és el wòlof, dialecte general, i el diola, dialecte local, però el seu idioma base és el francès. “Els dos estem d’acord que ha estat una experiència molt positiva i enriquidora”, ratifica el Jordi, que ja ha fet tres voluntariats lingüístics. Nascut a Lleida, Jordi té el català com a llengua materna però no el va estudiar a l’escola, per la qual cosa, unavegada jubilat, va decidir apuntar-se als cursos que imparteix el CNL.

El VxL és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat i gestionat territorialmentpels CNL en què han participat més de 135.000 parelles des del 2003. Pel que fa al CNL de Lleida, l’any passat es van formar 636 parelles lingüístiques, de les quals nomésvuit es comunicaven de maneravirtual, mentre que en el que va de 2020 ja són 22.

La classe del Jordi i el Ferran, corresponent al nivell intermedi B del Consorci de Normalització Lingüística de Lleida.

Català a prova de Covid

tracking