SEGRE

Els cavalls tornen als Vilars

Ferran Moyà, d’Arbeca, crea escultures a partir d’eines antigues || El seu últim treball és un poltre que, al costat d’un altre cavall i un guerrer, dóna la benvinguda al recinte ibèric

El Ferran al costat del seu cavall, als Vilars d'Arbeca.

Els cavalls tornen als Vilars

detail.info.publicated
RedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

Pere Guiu, un dels nostres cerclaires més actius, va visitar Arbeca amb motiu de la celebració del 20 cap de setmana ibèric als Vilars. Gran aficionat a la fotografia, el Pere va immortalitzar les tres escultures de ferro que actualment donen la benvinguda als visitants a lafortalesa ibèrica: un cavall i el seu poltre i un guerrer. Al Pere li va cridar l’atenció que les obres estiguessin fetes a partir d’eines del camp o peces de vehicles com un disc d’embragatge.

L’autor d’aquestes escultures és l’arbequí Ferran Moyà. “El guerrer es va instal·lar fa uns cinc anys”, recorda, “i és el símbol dels Vilars. També el cavall, perquè a la societat ibèrica era fonamental tant per a la feina com per a finalitats guerreres. Aquest any hi hem afegit el poltre”, conclou. El Ferran explica que, de moment, no està previst que el ramat augmenti, però avança que està planejant un nou projecte per donar vida a una zona enjardinada també pròxima a aquest recinte històric.

El Ferran, que treballa com a comercial, té com a hobby donar una nova vida a peces destinades a la ferralla. “Tenia moltes eines velles però no volia limitar-me a penjar-les a la paret”, explica. El resultat són “escultures interactives, en què qui les contempla pot reconèixer les peces que la componen o visionar l’obra en la seua totalitat. A la gent li agrada veure com és possible donar una altra utilitat a eines d’ús comú”. Val a destacar que el Ferran no transforma les eines, sinó que n’aprofita la forma per crear la composició final.

Altres obres

En altres punts de la vila d’Arbeca poden visitar-se més escultures que són obra del Ferran: al Parc del Castell, Escales-Escoles, que representa una

mare i un nen que van al col·legi, i a la Cooperativa del Camp, un arbre amb fortes arrels que commemora el centenari de l’entitat.

El guerrer, símbol de la fortalesa ibèrica dels Vilars.

Els cavalls tornen als VilarsPere Guiu

Des d'aquest any, al cavall l'acompanya un poltre

Els cavalls tornen als VilarsFerran Moyà

El Ferran treballa sense alterar ni transformar les peces

Els cavalls tornen als VilarsFerran Moyà

tracking