SEGRE

Campaners per un dia

El castell d’Os de Balaguer allotja a l’interior el Museu de les Campanes de Catalunya || Participants en les visites guiades del cap de setmana passat expliquen a ‘Cercle’ les seues impressions

El moment estrella de la visita és quan els assistents poden practicar diferents tocs de campana.

Campaners per un dia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una visita guiada pel castell d’Os de Balaguer i el Museu de les Campanes va ser l’opció elegida el cap de setmana llarg del 12 d’octubre per turistes vinguts de diferents zones de Catalunya. És el cas de la Maria i la Clàudia, dos germanes de Montmeló la família de les quals va decidir passar els tres dies a la zona visitant a més el COU d’Àger; el Daniel, de Barcelona, i la Rosa, d’Olot. Tots plegats han coincidit a l’hora de qualificar la visita d’interessant i divertida.

Les visites al castell i al museu, que tenen lloc dissabtes, diumenges i dies festius al matí, parteixen de l’oficina de turisme del municipi, des d’on es puja caminant a la fortalesa d’origen àrab coneguda a l’edat mitjana com la inconquistable o Malignum castrum. “Pel camí, expliquem la història de la població i els seus comerços, a més d’anècdotes divertides”, diu el Jaume León, guia i president de la Confraria de Campaners i Carrillonistes de Catalunya. A causa de les actuals condicions sanitàries, la visita s’ha de reservar amb temps a info@lleidaitu.com.

A la sala gòtica del castell es troba el Museu de les Campanes de Catalunya, on els assistents coneixen de prop les peculiaritats de l’ofici de campaner, poden observar diversos tipus de campanes, escoltar com sonen i fins i tot tocar-les. La majoria desconeixen que existeixen fins a 200 tocs catalogats. “L’objectiu del museu és fer pedagogia sobre les campanes; a qui li molesten és perquè no coneix ni la seua història ni el seu significat”, lamenta. Després de practicar amb les campanes exhibides, moltes de les quals elaborades en les trobades de campaners que se celebren cada any a Os, els assistents més atrevits poden enfrontar-se a un petit examen pràctic, per aconseguir el carnet de tocacampanes.

tracking