SEGRE

L'èxit de la col·laboració

Un grup d’alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Morelló d’Esterri d’Àneu queden segons en la prova matemàtica ‘Problemes a l’esprint’ || La coordinació i el treball en equip, les claus

Jan, John, Joel, Sascha, Laura, Guillem, Laia, Amandeep i Alèxia celebren el seu segon lloc a la prova 'Problemes a l'esprint'.

L'èxit de la col·laboració

detail.info.publicated
RedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

Resoldre problemes matemàtics al més ràpid possible. Aquest és el repte a què s’enfronten els participants en les proves conegudes com Problemes a l’esprint, que anualment organitza la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). L’activitat consisteix a resoldre una successió de problemes matemàtics mitjançant el treball en equip i amb la col·laboració entre els diferents components del grup, debatent els mètodes i estratègies que han fet servir i analitzant les solucions en el menor temps possible. En aquesta última edició, que va tenir lloc el passat 9 de desembre, els representants de l’Institut Morelló d’Esterri d’Àneu, el Jan, el John, el Joel, la Sascha, la Laura, el Guillem, la Laia, l’Amandeep i l’Alèxia, estudiants de 3r d’ESO, van quedar en segona posició al resoldre en 41 minuts els 10 problemes proposats.

El secret? El treball en equip. “Cadascú s’especialitza en un tipus de problema: algebraics, aritmètics, geomètrics...”, explica el director del centre i professor de matemàtiques, Joan Fondevila. “Els alumnes es reparteixen les proves per parelles o petits grups i hi treballen. Una vegada consideren que és tot correcte, fan una ràpida posada en comú i envien els resultats a través d’un formulari penjat al web www. cangur.org, organitzador de les proves”, explica Fondevila. Es tracta de la segona vegada que aquest institut es presenta a la competició i, a diferència de l’any passat, únicament hi han participat alumnes de 3r, per no trencar la bombolla sanitària, quan normalment els equips compten amb estudiants de 3r i 4t d’ESO. 

En el moment en què el professorat va proposar participar en les proves, sis alumnes es van presentar voluntaris i posteriorment s’hi van animar dos més fins a completar l’equip. “És un èxit”, valora Fondevila, “que d’una classe de vint-i-tres alum nes, vuit es prestin a concursar”. “L’objectiu és que perdin la por dels problemes matemàtics. A més, treballen en equip i representen un centre en una zona poc poblada com són les valls d’Àneu i Cardós”, conclou Fondevila. Aquestes proves van començar l’any 2000 com una de les diferents activitats que es van convocar durant l’any mundial de les matemàtiques. Posteriorment, ha anat variant l’estructura del joc o el nombre de problemes que s’hi plantegen, però no l’objectiu de l’activitat: fer matemàtiques de manera col·laborativa.

Treball en equip per obtenir les respostes correctes

El resultat de quaranta-un minuts de treball queda resumit en deu números. La resolució correcta dels primers problemes és fonamental, ja que la xifra que s’obté com a resposta a un exercici s’ha d’aplicar en un problema posterior. La preparació per a aquesta prova es fa fora de l’horari de classes. Ares Ribó, mare d’un alumne del centre i matemàtica, prepara voluntàriament els alumnes per resoldre específicament aquest tipus d’exercicis, atès que els problemes que es proposen no són els que habitualment es plantegen a les aules.

Els resultats es pengen a la pàgina web 'www.cangur.org'.

L'èxit de la col·laboració

tracking