SEGRE

Trans en primera persona

Clarís Baiges, un estudiant de Reus de 21 anys, és l'autor del curt 'Transitem', en què dóna veu a les persones transsexuals || Va comptar amb l'assessorament de l'entitat de Lleida Colors de Ponent

detail.info.publicated
RedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

Clarís Baiges (21 anys), estudiant a Reus del cicle formatiu de grau superior d’Integració Social, és l’autor del curtmetratge documental Transitem, l’objectiu del qual és donar a conèixer la realitat de les persones trans.

Clarís i dos dels seus companys de classe, Sonia Carrasco i Oriol Torrens, tenien clar que no volien parlar sobre les persones trans, sinó donar-los veu, pel que van visitar a Lleida la seu de la Associació LGTBIQ+ Colors de Ponent, on van rebre l’assessorament necessari per encarar el treball|feina amb tota la informació possible. Els va atendre Pilar Leza, de l’equip tècnic i educatiu de l’entitat lleidatana, que els va aclarir els seus dubtes. Pilar coincideix amb Clarís sobre la necessitat de visibilitzar el col·lectiu trans. Ambdós creuen que mentre sobre les orientacions sexuals ja existeix bastant informació, el col·lectiu trans continua formant part d’un món desconegut i estigmatitzat. Després de la fase d’orientació i recerca d’informació, quedava buscar gent que volgués parlar de les seues sensacions com persones trans. “Molta gent estava disposada a ajudar-nos, però no a deixar-se gravar”, es lamenta Clarís. El vídeo dóna a conèixer les realitats de Mónica, Kilian, Aiden i Kiara: el moment en què es van adonar que el que els estava passant era una disfòria de gènere; com van reaccionar en saber-lo la seua família, amics i companys de feina, com fan front als problemes burocràtics i, en definitiva, el seu dia a dia. Després de presentar el treball|feina i penjar-lo en el seu compte d’Instagram @clarís_llao, ha rebut un feedback important. “Molta gent no sap exactament el que li passa i, quan comencen a posar nom a les seues inquietuds i troben referents, tenen més eines per prendre decisions”. Clarís té clar que fa falta més informació i vol continuar treballant en projectes de divulgació en la línia de Transitem.

tracking