SEGRE
La feina col·laborativa va ser una de les eines imprescindibles per desenvolupar el complex pla de la seua miniempresa.

Aprenents d'empresaris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un petit envàs transparent de 30 ml de capacitat farcit d’alcohol de 70 graus, reutilitzable, recobert amb una funda de neoprè.

S’utilitza per tenir sempre a prop el desinfectant i promou la higiene de mans en qualsevol lloc i moment. Destaca per la seua reduïda mida i portabilitat.” Així definien els alumnes del Col·legi Claver de Lleida El Súper Clauer, el producte amb el qual van participar en el programa Miniempreses de la Fundació Junior Achievement que ofereix als estudiants de Secundària, Batxillerat i Formació Professional una experiència real d’emprenedoria en la qual són els mateixos joves els que posen en marxa la seua idea de negoci. L’Abril, el Víctor, la Martina i el Francesc, que cursen primer de Batxillerat, van decidir participar en aquesta proposta a instàncies de Maria Ferrer, la seua tutora en l’assignatura d’Empresa, que va proposar als alumnes que elaboressin un informe i una producció audiovisual sobre la seua pròpia miniempresa.

“Aquest tipus d’activitats són una oportunitat per despertar talents en els estudiants”, comenta la docent, que afegeix que “només uns quants projectes van ser triats per poder participar en la competició catalana, a la qual van optar 95 projectes a nivell autonòmic i només se’n van seleccionar 18, entre els quals hi ha el seu projecte emprenedor d’El Súper Clauer”. Des del centre de Raimat destaquen que un dels objectius del projecte educatiu és que l’aprenentatge tingui sentit i s’aproximi a la realitat dels alumnes. “Ens motiva la idea d’emprendre un projecte propi per aplicar els coneixements teòrics aprenent a classe”, assegura Ferrer.

Procés de preparació

Per la seua part, els estudiants expliquen com va ser el procés de preparació. “Durant el curs, la professora de matèria d’Empresa de 1r de Batxillerat ens va proposar posar en marxa un idea emprenedora i, des de la Fundació Junior Achievement, ens van facilitar els materials educatius i les sessions necessàries perquè, amb la professora, poguéssim desenvolupar la nostra idea d’emprenedoria i el projecte final que presentem a la competició regional”, expliquen a l’uníson.

“Una vegada seleccionats, vam redactar un document en el qual vam escriure les idees principals i vam destacar les més importants. Cada membre de l’equip va pensar diferents possibles preguntes per preparar i poder respondre en cas que el jurat tingués dubtes. També cadascun ens vam especialitzar en un departament de la nostra miniempresa per aprofundir i millorar la qualitat del discurs.”

Encara que al final no van poder aconseguir el primer premi, la seua recompensa va ser la participació i l’experiència que van adquirir preparant aquest concurs.

Així, l’Abril comenta que “ha estat molt gratificant per al meu desenvolupament personal i acadèmic”, i per la seua part, el Víctor destaca “la gran experiència, que m’ha permès aprendre i gaudir, en especial, en l’apartat de la distribució del producte”. La Martina assenyala que “ha estat una vivència amb la qual he après moltíssim sobre el funcionament d’una empresa i tota la gestió que això comporta, i el Francesc afirma que “ha estat especialment gratificant la dinàmica del concurs i m’emporto un molt bon record de tot el que he après”.

La complexa planificació per crear una firma

Per presentar el projecte d’El Súper Clauer, els estudiants van haver de dissenyar tota la planificació que comporta treure un producte al mercat. En primer lloc havien de pensar en un article que donés resposta a una necessitat del seu entorn i decidir els rols que cada membre de l’equip exerciria dins de la miniempresa (president, finances, personal, màrqueting i producció), sense oblidar la preparació d’un pla d’objectius i el disseny del prototip per implementar un testeig ràpid al mercat, així com identificar el millor canal per a la seua distribució.

Finalment, havien de preveure la liquidació de les accions i repartir els dividends entre els accionistes. Per fer-ho van comptar amb el suport de la seua professora, així com amb l’orientació que se’ls prestava des de Junior Achievement, l’entitat que ho organitza.

Dels quatre membres de l’equip, la Martina i el Francesc tenen clar que volen orientar els seus estudis cap a les carreres d’Economia, Empresa i Dret, mentre que el Víctor es decanta per cursar estudis de Veterinària i enfocar la seua professió en la branca de la ramaderia. Per la seua part, l’Abril encara no ho ha decidit.

.

Aprenents d'empresaris

tracking