SEGRE
El programa Voluntaris per la Llengua, un mètode pràctic per assolir un bon nivell de català.

La màgia de la llengua online

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les conseqüències de la pandèmia han arribat a tots els àmbits de la societat i el programa Voluntariat per la Llengua (VxL) n’ha estat un. Aquesta iniciativa, impulsada per la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat i gestionada pel Consorci per a la Normalització Lingüística, es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari que parla fluidament el català i un aprenent que en té uns coneixements bàsics i que pretén adquirir expressivitat.

Una d’aquestes parelles lingüístiques virtuals és la formada pel Ramon i el Martín que, malgrat viure un a Lleida i l’altre a Barcelona, han estat mantenint contacte via internet. El Ramon és de Lleida, funcionari del departament de Justícia, i va conèixer el programa VxL a través d’un curs de suficiència que impartia el Centre de Normalització Lingüística de Lleida i ja fa tres anys que hi participa com a voluntari. “M’hi vaig apuntar perquè m’agrada compartir la meua llengua materna amb les persones que tenen interès per aprendre-la i que l’estudien. A més, un idioma va més enllà de la lingüística i la gramàtica, per la qual cosa amb aquesta interacció conreen l’idioma des del punt de vista cultural, físic i contextual”, assegura.

Per la seua part, el Martín és un nord-americà amb estudis universitaris a Barcelona, on teletreballa. “Des que vaig arribar he tingut molt interès a aprendre el català i, al conèixer el programa de VxL, em va semblar que era la millor manera de millorar el llenguatge oral i complementar així els meus estudis de català”, manifesta.

Ells acostumen a quedar una vegada per setmana i parlen de tot una mica. Dels temes d’actualitat, principalment de caire polític, sanitari o educatiu, però també mantenen converses sobre agricultura, caça o un dels passatemps favorits dels catalans, com és el lúdic costum de sortir a plegar bolets. Aquesta última setmana, per exemple, van dissertar sobre les flors aromàtiques i les varietats d’arbres i plantes que tant un com l’altre tenen a casa seua.

En definitiva, tant professor com alumne estan encantats amb l’experiència. Per al Ramon “representa la possibilitat de fer arribar la nostra llengua a altres persones que la volen aprendre, la qual cosa resulta summament satisfactòria”, mentre que, per la seua part, el Martín destaca que “a través del VxL he guanyat fluïdesa i confiança en l’ús del català parlat i, a més, he après un munt de coses de la cultura lleidatana”.

El Ramon i el Martín ja tenen un nou objectiu. “Quan la situació de la pandèmia estigui més estabilitzada i segura, ens citarem per tenir una trobada presencial”, anuncien els dos a l’uníson.

I és que està demostrat que el contacte persona a persona enforteix els vincles.

Voluntaris per la Llengua, tant presencials com virtuals

El VxL ofereix dos modalitats: presencial (les parelles han d’assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles mantenen les sessions a distància per mitjà d’internet, a través de plataformes de videoconferència com WhatsApp, Skype, Facebook, Zoom, etc.). Queden una hora a la setmana i han de completar un total de 10 hores.

Les persones interessades han de complimentar les seues dades a través de la pàgina web (www.vxl.cat) o si prefereixen que els ho gestioni directament el CNL de Lleida, escriure un correu electrònic a vxl.lleida@cpnl.cat. Les parelles es formen segons la seua disponibilitat horària i se’ls fa un seguiment.

En les circumstàncies actuals, el VxL es concentra en la formació de parelles lingüístiques només en modalitat virtual. La conversa distesa a través del mòbil o l’ordinador amb un voluntari que parla català és un bon complement per a aquells que estan aprenent la llengua i volen utilitzar-la.

Des de l’abril del 2020 s’han multiplicat per vuit les parelles lingüístiques en la modalitat virtual i han passat de les 409 de l’any 2019 a les 3.457 de l’any 2020.

L’impuls de les parelles virtuals ha facilitat l’expansió del VxL, amb l’establiment de converses des de 52 països. L’any 2020 van ser un total de 522, amb la participació de 7.096 persones.

A més, els participants disposen d’un carnet amb el qual, entre altres avantatges, poden accedir a descomptes per a concerts i visites guiades al Palau de la Música Catalana, així com un paquet gratuït de revistes digitals de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català) durant tot l’any.

El Ramon i el Martín, durant una de les sessions de conversa en línia.

La màgia de la llengua online

tracking