SEGRE

Una escriptora en potència

Violeta Teixidó explica a Cercle la seua vocació literària || Ha participat en el projecte Itinera de la UdL amb l’elaboració d’una novel·la curta

Violeta Teixidó té clara, malgrat la seua joventut, la seua vocació literària.

Una escriptora en potència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per començar a escriure no importa l’edat, diuen. Es pot sentir la crida de la literatura en plena maduresa, en la infantesa o en la primera adolescència. Aquest últim és el cas de Violeta Teixidó, una jove lleidatana de 18 anys que, des que en tenia 14, ha tingut clara la seua vocació literària. Va ser arran dels Jocs Florals que van convocar al col·legi FEDAC de Lleida, on va estudiar l’ESO, que la Violeta va decidir presentar- se amb una narració en català i una altra en castellà i, en les dos categories, va resultar premiada. Aquest reconeixement, amb la gran acollida que van tenir els seus escrits entre els professors, família i amics, va animar la jove a continuar amb aquesta vocació que li naixia i va seguir escrivint, “encara que al principi ho feia només per a mi, sense mostrar-ho a ningú, més tard una amiga em va suggerir que obrís un compte a Instagram i hi publiqués les meues reflexions”, assegura.

L’any 2018 es va crear un perfil en aquesta xarxa social (@huracandesatado) en què va anar penjant els seus poemes i, “encara que a avui dia el tinc una mica abandonat, ja que els estudis requereixen tota la meua atenció, el conservo perquè no descarto tornar a expressar-me a través d’aquesta xarxa social”, confessa.

La Violeta ha acabat aquest any els seus estudis de Batxillerat de Ciències Socials al Col·legi Episcopal de Lleida i ha tingut l’oportunitat de participar en el projecte Itinera, promogut per la Universitat de Lleida, que està orientat a proporcionar recursos i assessorament per a l’elaboració metodològica del treball d’investigació de Batxillerat.

Aquesta ha estat una nova fita per a la vocació de la jove escriptora, ja que el seu treball ha consistit en la redacció d’una novel·la curta titulada Memòries d’una dona republicana. “És una narració escrita en format de diari en la qual he hagut de documentar-me sobre l’època franquista i ho he fet a través d’internet però, sobretot, gràcies a les converses que he tingut amb els meus avis, que van viure aquesta època en la seua joventut”, explica.

La novel·la, d’aproximadament cent pàgines, l’ha escrit amb l’assessorament de l’escriptora i professora de la UdL Núria Perpinyà, que ha estat la seua cotutora durant tot el procés de creació. “Amb la seua ajuda i direcció he aconseguit construir l’estructura de la novel ·la, disposar de recursos per poder contextualitzar la història i la corresponent revisió, a mesura que anava avançant en la composició”, sosté la Violeta, que explica orgullosa que la seua obra ha estat triada per participar en el concurs que convoca la UdL per a treballs de Batxillerat. D’altra banda, el seu últim any de Batxillerat ha redactat, amb caràcter voluntari, un assaig sobre literatura, que li ha valgut l’elogi dels seus professors. L’escriptora novella, a qui tant els seus pares com la seua germana gran donen suport incondicionalment en la seua etapa narrativa, utilitza indistintament el català i el castellà i els temes que en aquest moment li interessen són els que commouen des del principi dels temps els més joves: l’amor i el desamor, “però des d’una visió realista, res de somiejos romàntics ni contes de prínceps i princeses”, avisa, encara que també la motiven aquells arguments que tracten sobre la salut mental, no en va una de les carreres que està mirant per començar aquest any a la Universitat és la de Psicologia, “tot i que encara no tinc decidit si em decantaré per aquesta matèria o per Dret, ja que, a part de ser la Justícia un contingut que em sedueix, té un munt de sortides professionals”, sentencia. Encara que el seu somni seria ser escriptora professional, la Violeta és, malgrat la seua joventut, molt realista i és conscient que és difícil viure exclusivament de la literatura. “El que tinc clar és que, sigui quin sigui el meu futur professional, no deixaré mai d’escriure perquè és una cosa que ja forma part de mi”, conclou convençuda.

INSTAGRAM

@huracandesatado és el compte on la jove escriptora penja les seues reflexions

VOCACIÓ

Violeta Teixidó escriu des dels 14 anys i somia amb la possibilitat de ser escriptora professional

LECTURES

Una apassionada lectora de Lucinda Riley 

La lectura és, com no podia ser d’una altra manera, una de les grans passions de Violeta Teixidó i una de les seues autores preferides és Lucinda Riley, escriptora irlandesa autora de la saga de les set germanes, que va morir el passat dia 11 de juny, als 53 anys. “De les seues novel ·les, a part de les històries que explica, m’interessa el que puc aprendre’n, com per exemple que els noms de les set germanes es corresponen amb els de les set estrelles que conformen el cúmul estel·lar de les Plèiades i que procedeixen de la mitologia grega”, explica entusiasmada. A aquesta jove lleidatana li agradaria veure publicada la seua novel·la curta Memòries d’una dona republicana, però de moment es limita a passar-los una còpia a tots aquells coneguts que s’han assabentat de la seua existència i l’hi demanen amb interès.

.

Una escriptora en potència

tracking