SEGRE

La lluna blava a Instagram

El passat 21 d’agost va tenir lloc el tercer pleniluni dels quatre que té aquest estiu || Els instagramers de @segrediari van fotografiar el satèl·lit des de diferents punts de la geografia

@rboria.

La lluna blava a Instagram

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lluna plena d’agost va despertar la creativitat dels instagramers que publiquen sota l’etiqueta #cerclelectura i, durant la setmana del 21 al 26 d’agost, el mur de @segrediari es va omplir d’imatges que, des dels més diversos llocs, mostraven el satèl·lit en la seua màxima esplendor.

A aquest pleniluni se l’anomena la lluna blava. Això succeeix la tercera de les quatre llunes plenes que es donen en una mateixa estació. La Terra ha estat just entre el Sol i la Lluna els dies 23 de juny, 23 de juliol, 22 d’agost i ho estarà també el proper 20 de setembre. També es coneix com a lluna blava la segona fase lunar en què aquesta és visible de forma sencera en un mateix mes. Per ser precisos, la denominació correcta seria la de “lluna traïdora”, ja que el terme procedeix de l’anglès antic belewe, que, amb el temps, va quedar abreujat com blwe i després es va transformar en blue i així va passar a la cultura llatina traduït com a blava. D’aquesta manera, una lluna blava fa referència a una circumstància que es presenta poques vegades a la vida, una cosa rara, única, símbol dels anhels més profunds.

Malgrat el seu nom i la fama que l’acompanya, aquesta fase lunar no va tenir cap color en especial, ni va aparèixer més gran o brillant al cel nocturn: a 383 mil quilòmetres de la Terra (una distància mitjana), tant la mida com la brillantor van ser com les de qualsevol altra lluna plena.

El del dia 21 d’agost va ser també el vuitè pleniluni de l’any, conegut com “lluna d’esturió” perquè els antics pobladors de la regió dels Grans Llacs al nord dels Estats Units consideraven que la seua aparició facilitava la pesca d’aquests peixos de família actinopterigis, uns dels peixos d’aigua dolça més grans i longeus del món.

Els instagramers van capturar la seua brillantor des d’Oliana, a l’Alt Urgell (@jaume_mister), passant per les Borges Blanques i la Granadella, a les Garrigues (@tesquem13 i @rboria), el Pla d’Urgell (@mercebaenacabrera), Tornabous, a l’Urgell (@annagg28), Lleida i els seus barris de Pardinyes i la Bordeta, al Segrià (@lacarmetorres, @lorentefg i joanc.boma), i l’Ametlla de Mar, a la comarca del Baix Ebre (@jomismament).

La lluna, sempre encisadora, va conquerir l’objectiu dels fotògrafs.

QUATRE PLENILUNIS

La quarta lluna plena d’aquest estiu tindrà lloc el proper dia 20 de setembre

2. @lorentegf. Pardinyes

La lluna blava a Instagram

@annagg28. Tornabous.

La lluna blava a Instagram

@tesquem13. Les Borges Blanques.

La lluna blava a Instagram

@jomismament. L'Ametlla de Mar.

La lluna blava a Instagram

@mercebaenacabrera. El Pla d'Urgell.

La lluna blava a Instagram

@jaume_mister. Oliana.

La lluna blava a Instagram

@lacarmetorres. Lleida.

La lluna blava a Instagram

@joanc.boma. La Bordeta.

La lluna blava a Instagram

tracking