SEGRE

Una vida pendent del clima

El Josep Regí d’Altet (Urgell) fa més de trenta anys que registra les temperatures || Una afició que va adquirir en la seua joventut i que no ha deixat mai de conrear

El Josep posa amb la nova estació meteorològica que s'ha instal·lat a l'antena de la tele.

Una vida pendent del clima

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa més de 30 anys que el Josep Regí registra diàriament, en una llibreta d’anelles, la temperatura màxima i mínima; primer a la localitat de Castellfollit de Riubregós, on va passar la joventut, i després a Altet, nucli de Tàrrega on viu des que es va casar. “Tenia 19 o 20 anys quan el meu amic Xavier Guillen, que estudiava Biologia a Barcelona, em va demanar que les recollís per poder completar un treball de la carrera”, afirma el Josep, “i des d’aleshores, plogui, nevi o faci una calor de mil dimonis les he estat reunint manualment”, afegeix. D’aquesta sol·licitud va nàixer la seua vocació per la meteorologia, així com l’afició per l’observació del món animal a la natura. “Ara m’adono de l’empremta que ha deixat en mi aquesta amistat”, assenyala.

“Al poc temps d’arribar a Altet, l’Enciclopèdia Catalana va treure una col·lecció de fascicles sobre meteorologia i, si aconseguies acabar-la, et regalaven una estació meteorològica que venia acompanyada amb un CD en el qual hi havia una base de dades, però era en anglès, per la qual cosa no vaig arribar a utilitzar-la i vaig acabar comprant-me de nou una altra llibreta d’anelles”, comenta, divertit. A aquesta primera estació la van seguir tres més per arribar finalment a la que acaba d’estrenar aquest mes de setembre, que recull les temperatures digitalment i que pot consultar-se a la xarxa, a les pàgines https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ ITRREG7 i https://app.weathercloud. net/#google_vignette.

El Josep Regí es dol que, després de ser tots aquests anys registrant manualment temperatures, pluges i vents, “ningú no s’ha interessat per aquestes dades i tota aquesta informació que guardo als meus quaderns segurament acabarà els seus dies al contenidor blau”, encara que a partir d’aquest mes quedaran totes registrades al núvol. 

A més del seu interès pel clima, aquest veí d’Altet, que va passar els seus 3 primers anys de vida a Ivorra, és un gran amant de la naturalesa i un cerclaire conspicu que comparteix amb Cercle les seues fotografies de paisatges de les comarques de l’Urgell i la Segarra, així com de la fauna que hi habita. La natura és la seua gran passió i conclou afirmant que “nosaltres no acabarem amb el planeta, serà el planeta el que acabarà amb nosaltres”.

INSTAL·LACIÓ

A l’espera que un company li fabriqui un pal de 5 metres, l’estació està instal·lada a l’antena

DADES

L’estació de ca la Llucieta d’Altet ja és a internet

El Josep Regí es mostra sorprès de la gran quantitat de meteoròlegs aficionats que publiquen les seues dades a internet i la seua estació, ca la Llucieta –el nom amb què es coneix la seua casa a Altet–, ja forma part d’aquesta enciclopèdia global del clima. “Deu ser perquè el món de la meteorologia s’està posant molt interessant arran del canvi climàtic”, reflexiona el Josep. D’altra banda, ens explica que durant molts anys ha estat utilitzant el pluviòmetre de l’Àvicola, que és la mesura amb la qual la majoria de pagesos calculen la precipitació caiguda als seus camps i, malgrat que n’hi ha de més moderns, a ell també li agrada utilitzar-lo ja que pot comparar les seues dades amb els dels seus veïns sabent que parteixen de la mateixa unitat de mesura.

Una altra de les aficions d’aquest meteoròleg amateur de l’Urgell és crear jocs d’agudesa visual fotografiant la fauna de la seua comarca camuflada a la naturalesa. Així, sota la premissa “On és Willy?”, elabora unes entretingudes endevinalles que envia a diversos mitjans de comunicació i que tenen força ocupats dos amics seus de Cervera, que s’hi enfronten amb la lupa a la mà.

Registres manuals de temperatures.

Una vida pendent del clima

El pluviòmetre de l'Avícola.

Una vida pendent del clima

tracking