SEGRE

El Nadal amb ulls de nen

Daniel Almuzara i Merche Ibor són els creadors del pessebre Playmobil de Benavarri || Una iniciativa privada que s’ha convertit en un dels atractius nadalencs de la Ribagorça oscenca

Daniel Almuzara i Merche Ibor, els artífexs, amb el petit Aarón.

El Nadal amb ulls de nen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Revisitar el bagul dels records de la infància pot ser una entretinguda i nostàlgica forma de passar una bona estona, però també pot fer saltar l’espurna d’un nou projecte. Això és el que els va passar al matrimoni de Benavarri format per Daniel Almuzara i Merche Ibor quan, en una reunió d’amics, van decidir treure a la llum la seua col·lecció de Playmobil i lluir-los en petites vitrines. “Va arribar Nadal i vam decidir muntar el nostre pessebre amb les peces d’aquells joguets que tantes bones estones ens havien fet passar de nens en un diorama d’una ciutat nadalenca”, explica la Merche Ibor.

Així va ser com va començar el ja famós pessebre de Benavarri que, gràcies a la bona acollida que va tenir entre la gent del poble, va fer que l’ajuntament s’hi interessés i els proposés que, malgrat ser una col·lecció privada, es pogués obrir al públic i així intentar entrar en la Ruta del Betlem d’Aragó, de la qual formen part des del 2018.

Aquest original pessebre que la parella va iniciar com un hobby l’any 2015 s’ha convertit en una esperada visita nadalenca a la localitat franjolina. La Merche explica que “el Daniel és el que es dedica a pensar les escenes i mantenir una bona organització entre tantes figures, ja que actualment comptem amb més de 3.000, i jo soc la que faig els dissenys, transformant i customitzant els ninots. A més, el nostre fill Aarón intenta ajudar-nos, malgrat que de vegades ho escampa tot”, afegeix divertida. Arran d’aquesta experiència amb el muntatge del pessebre, el Daniel i la Merche van començar a saber de l’existència de fires i del món dels diorames de Playmobil i “llavors vam començar a comprar totes aquelles peces que necessitàvem o els edificis que més ens interessaven”, afirma la Merche, que és natural de Sarinyena. “Ens relacionem amb gent que comparteix la nostra afició i visitem fires en què els venedors ja ens coneixen com els de Benavarri”, diu.

“Encara que hi ha altres pessebres muntats amb figures de Playmobil, que visitem sovint, cap no és tan extens com el nostre (té vint-i-dos metres quadrats) ni té tantes figures”, assegura la Merche, que explica als futurs visitants que el recorregut s’ha de fer des de tres perspectives: mirar amb ulls de nen, observar-ho des de diferents altures i captar tots els detalls, ja que són peces molt petites que s’intenten col·locar de manera estratègica per donar sentit a l’acció.

XARXES SOCIALS

@Playmobil.Benabarre és el compte que el pessebre té tant a Facebook com a Instagram.

VISITES

El pessebre podrà ser visitat fins al proper dia 5 de gener.

El pessebre de Playmobil es pot visitar en l’incomparable marc de l’antiga capella de Santa Elena de Benavarri, que forma part de la bonica vila medieval. Estarà obert tots els caps de setmana de 12.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00 hores i, a partir del dia 27 de desembre i fins al 5 de gener, els laborables en horari de 17.00 a 19.00 hores, malgrat que tanca els dies 24, 25 i 31 de desembre i l’1 de gener.

“A casa nostra caben tots els Playmobil d’aquelles persones a qui els sobrin o que no tinguin espai per guardar- los, per la qual cosa poden contactar amb nosaltres a l’adreça electrònica playmobil.benabarre@gmail.com”, assegura la parella.

Un dels diorames que representa l'antic Egipte.

El Nadal amb ulls de nen

Una tintoreria de l'antiguitat, una curiosa escena del pessebre.

El Nadal amb ulls de nen

Una escena amb galeres romanes a la Mediterrània.

El Nadal amb ulls de nen

tracking