SEGRE

Arbeca, un poble de pessebre en miniatura

Reproducció que Jesús Elies construeix fa més de 40 anys

La reproducció de la façana modernista de la Cooperativa, obra de l'arquitecte César Martinell.

Arbeca, un poble de pessebre en miniatura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa aproximadament 40 anys, la planta baixa de la casa de Jesús Elies d’Arbeca és l’escenari d’un pessebre que pot visitar-se durant tot l’any i que, Nadal rere Nadal, incorpora noves escenes. “Tot va començar quan el meu pare i la meua mare festejaven i ell va viatjar a Barcelona, on va comprar les figures del naixement”, explica la seua filla, Pilar Elies, que exerceix com a metge de família a les localitats de la Floresta, els Omellons, l’Espluga Calba i Juneda. Des d’aleshores, aquest arbequí, a qui li agrada construir tota mena de maquetes miniatures, no ha deixat de fer-ho. “Jo sempre he vist el Betlem a casa. Quan era petita el meu pare el construïa d’obra, ajuntant pedretes, al pis on vivíem, però quan vaig tenir dotze o tretze anys, davant de les súpliques de la meua mare, que veia com el muntatge s’eternitzava pel gran èxit de visitants (un any el vam desmuntar la vigília de la festivitat de Sant Joan), vam decidir instal·lar-lo al taller on es troba actualment.”

Edificis reconeixibles

Durant tots aquests anys, Jesús ha reproduït al seu Betlem alguns dels edificis i les cases més emblemàtics de la localitat de les Garrigues. Així, pot reconèixer-se el campanar, la façana de l’ajuntament, l’antic hospital, la plaça Major i les entrades d’algunes cases, incloent-hi la seua.

Jesús Elies, que ha estat el veritable arquitecte i constructor del Betlem, ha comptat amb la col·laboració de la seua filla, que, actualment, és la que continua amb la tradició familiar, i també amb la de la seua dona, Pilar Sánchez, que és la que s’ocupa dels teixits i de donar el vistiplau a les noves propostes.

En els últims anys és Pilar Elies la que dissenya i construeix les noves escenes. Explica que “jo utilitzo altres materials més moderns i fàcils de manejar i tinc més facilitats de les que va tenir ell per trobar les figures i altres elements, ja que, gràcies als fòrums d’aficionats a internet, puc contactar amb artesans amb qui abans era prou difícil trobar.”

En total són uns vint metres quadrats convertits en un monumental pessebre en el qual habiten unes tres-centes figures, totes elles de fang, obra de prestigiosos figurinistes d’Olot, Sevilla i Pamplona, així com algunes peces italianes i provençals. Un escenari en el qual un pot passar-se hores contemplant les seues detallistes escenes.

“No només són importants les construccions, sinó que hi ha mil i un detalls per recrear-s’hi. No es perdin els interiors de les cases o les reproduccions en miniatura dels més diversos objectes, aliments, persones i animals”, aconsella finalment Pilar Elies.

NOVA INCORPORACIÓ

El pessebre estrena l’escena d’un mercat inspirat en el de Santa Caterina que se celebra a la localitat

Els preparatius de les olives per fer oli.

Arbeca, un poble de pessebre en miniatura

Recreació del Mercat de Santa Caterina.

Arbeca, un poble de pessebre en miniatura

Una de les escenes del Betlem recrea la plaça Major.

Arbeca, un poble de pessebre en miniatura

Jesús Elies, acompanyat per la seua dona Pilar i la seua filla.

Arbeca, un poble de pessebre en miniatura

tracking