SEGRE

La Ruta Ignasiana, ara en bicicleta

Després de la marxa a peu, ara se celebra l’itinerari en BTT per terres lleidatanes || Un total de 115 quilòmetres a cop de pedal des de Verdú fins al final, a Manresa

El cartell anunciador de la ruta en BTT d'aquest any.

La Ruta Ignasiana, ara en bicicleta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si primer es tractava d’una caminada, encara que l’objectiu sigui el mateix, ara es tracta d’una ruta en BTT: descobrir la Ruta Ignasiana rememorant el trajecte que el 1522 va realitzar Sant Ignasi de Loiola després de la seua reconversió espiritual que el va fer abandonar les armes per convertir-se en un serf de Déu fins a crear, anys després, la Companyia de Jesús i ser un dels pares dels denominats “exercicis espirituals”, encara vigents avui dia.

La Ruta Ignasiana recrea l’itinerari del sant des de la seua casa natal a Azpeitia (el nom de Loiola l’adopta de la ciutat on s’ubicava l’hospital en què va ser cuidat de les seues gravíssimes ferides que es va fer al camp de batalla) fins a Manresa. Un pe-legrinatge d’uns 650 quilòmetres i 27 etapes que discorren entre les comunitats autònomes d’Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya.

Al seu pas per Lleida, la ruta travessa el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra, encara que es desvia, al seu pas per Verdú, per incloure al trajecte la visita a la casa natal, ara santuari, de Sant Pere Claver, missioner jesuïta nascut en aquesta localitat lleidatana.

La meta està establerta a la Cova de Sant Agustí de Manresa, on el sant es va recloure per pregar i preparar el viatge a Jerusalem, a Terra Santa, i el posterior desplaçament fins a Roma, on conclouria el seu apostolat fins a la seua mort l’any 1556.

Aquest mes de setembre passat es va celebrar la Ruta Ignasiana en BTT amb més de 150 esportistes inscrits. Al juliol (com ja se’n va fer eco Cercle) va tenir lloc la segona edició de la caminada, amb 50 caminadors i 11 quilòmetres de recorregut, organitzada per l’Oficina Municipal de Turisme de Verdú, localitat que s’ha bolcat en aquest esdeveniment. El trajecte sobre les dos rodes va discórrer, al llarg de 115 quilòmetres, des de Verdú, cobrint les tres últimes etapes de la ruta, fins a la meta final de Manresa, passant per Cervera, Montmaneu, Igualada, Sant Pau de la Guàrdia, Marganell, la falda de Montserrat fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. En total, la prova va discórrer a través de dinou municipis i quatre comarques, rememorant no només un històric viatge, sinó descobrint un paisatge molt poc habitual en aquest tipus de recorreguts cicloturistes.

TOT UN CLÀSSIC

La Ruta Ignasiana discorre a través de 115 quilòmetres per Verdú, Cervera i Montmaneu fins a arribar a la meta, a Manresa

LES CLAUS

TRADICIÓ

Recreació de la ruta de Loiola a Manresa

El 1522 Sant Ignasi de Loiola, que va veure la llum de santedat ja en la seua maduresa, es va desplaçar des de la seua ciutat natal fins a Manresa, abans de partir cap a Jerusalem, a Terra Santa, per tancar el cercle de conversió espiritual que va tenir lloc a Loiola.

UN TOTAL DE 650 KM

Un trajecte que passa per cinc autonomies

L’anomenada Ruta Ignasiana discorre a través de 27 etapes i un total de 650 km travessant Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, des de la seua casa natal a Azpeitia fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa.

DE MILITAR A RELIGIÓS

Fundador de la Companyia de Jesús

Sant Ignasi de Loiola (1491- 1556) va ser un destacat militar, per tradició familiar, que va embeinar l’espasa després de ser ferit de gravetat en la defensa de Pamplona (1521), assetjada per les tropes franceses. A l’hospital va refer la seua vida per acabar fundant la Companyia de Jesús i els exercicis espirituals.

Un moment de la sortida de la Ignasiana des de Verdú.

La Ruta Ignasiana, ara en bicicleta

Els participants, moments abans de la sortida que els portaria a recordar la ruta de Sant Ignasi de Loiola el 1522.

La Ruta Ignasiana, ara en bicicleta

tracking