SEGRE

El fortí del Llista Blava

Ara es compleixen seixanta anys de l’ascens a la màxima categoria de l’hoquei espanyol jugant a la pista Cervantes del carrer Balmes || En dos etapes els llistats van jugar entre 1951 i 1967

Una formació del Lista Azul al Cervantes.

El fortí del Llista Blava

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ara mateix, tret d’algun aficionat veterà, ja ningú recorda que al carrer Balmes, cantonada Comandante Baiget, s’alçava la pista poliesportiva coneguda popularment com Patí Cervantes o Frontó Cervantes, creada el 1908 per Frederic Godàs com a seu de la, en aquell temps innovadora, preparació física dels seus alumnes al Liceu Escolar.

Després de la Guerra Civil va tornar a funcionar com a sala polivalent que incloïa cine i balls a l’aire lliure. Però la seua màxima popularitat la va assolir el 1951, quan va acollir també els partits d’un tot just creat equip d’hoquei denominat Lista Azul (també conegut com Beta Blava) en una pista construïda de ciment i marbre polit aprofitant les restes de làpides d’una marbreria propietat d’un aficionat a aquest esport.

Poc després l’equip llistat es va traslladar al Frontó de Prat de la Riba (llavors General Mola), on va aconseguir el seu primer ascens a la màxima categoria. Després d’una breu etapa jugant a la Pista Alegria de Juneda, els llistats van tornar, el 1961, al Cervantes amb un equip de molt de nivell entrenat per l’etern Manolo Solís –que encara es calçava els patins en el partit preliminar de reserves– i compost per jugadors que es van fer tremendament populars en aquella època i que omplien cada diumenge les grades: Manel Mir, Companys, Farré, Inglés, Francés, Betbesé, Baldomà, Robador i un jovenet, que acabaria sent el líder de l’equip durant molts anys, Josep Maria Roy. La campanya 62-63, després d’un brillant curs a Segona i una exitosa fase d’ascens a Torrelavega, l’equip tornaria a la Primera divisió (l’actual OK Lliga), fent del Cervantes un fortí.

Després l’equip es traslladaria al Velòdrom, més tard al Municipal de la Bordeta i posteriorment a l’Onze de Setembre, on encara disputa els seus partits i on ha escrit les millors pàgines dels seus 72 anys de vida, però això ja és una altra història

L'entrada principal de la pista Cervantes a Balmes, cantonada Comandante Baiget

El fortí del Llista Blava

Un joveníssim Josep Maria Roy sobre la peculiar pista.

El fortí del Llista BlavaJ.M.R.

A les instal·lacions també es disputaven partits de bàsquet.

El fortí del Llista BlavaJ.M.R.

tracking