SEGRE

Laura Valenzuela, l'última de 'La fiel infantería'

Amb la seua mort ja no queda amb vida cap dels actors i actrius protagonistes d'aquesta pel·lícula que es va rodar íntegrament a Lleida entre l’agost i el novembre del 1959

Laura Valenzuela i Analía Gadé, les dos protagonistes femenines de 'La fiel infantería'.

Laura Valenzuela, l'última de 'La fiel infantería'FONS GóMEZ VIDAL /IEI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Del 24 d’agost al 12 de novembre del 1959, Lleida ciutat es va convertir en un immens plató de cine amb motiu del rodatge de La fiel infantería, que va mobilitzar la capital del Segrià, amb carrers, places i edificis apareixent a la cinta. La pel·lícula se centra en la relació, a la rereguarda, d’un grup de soldats després de tornar del front amb la població civil a través de quatre relacions sentimentals: Arturo Fernández- Analía Gadé, Ismael Merlo- Laura Valenzuela (aquesta és la més complexa a l’estar Merlo casat), Jesús Puente-Mabel Karr, ja més secundària, i Enrique Ávila-Paloma Valdés.

Amb la mort fa ara una setmana de Laura Valenzuela, desapareix l’última protagonista viva del film, que va reunir Pedro Lazaga, director, amb José Luis Dibildos a la producció (que anys després es casaria amb l’actriu). Ismael Merlo va morir el 1984; Jesús Puente, el 2000; Mabel Karr, el 2001; Toni Leblanc, el 2012, i Analía Gadé i Arturo Fernández, el 2019. També han mort els excel·lents secundaris Julio Riscal, Enrique Ávila i Venancio Muro, a excepció de Paloma Valdés, de 80 anys, encara que es va retirar de la interpretació després de casar-se el 1971.

Laura Valenzuela, després del rodatge del film, no va tornar a Lleida fins al 1989, amb motiu de les jornades culturals sota el títol d’El rellançament de l’IEI, que va tenir com a principal estrella l’escriptora Patricia Highsmith. Al Principal es va passar de nou la pel·lícula amb la presència de Laura Valenzuela, el productor José Luis Dibildos i el periodista lleidatà José Antonio Rosell, que a més de treballar a Agatha Films, la productora de la pel· lícula, hi apareixia breument. Laura va assegurar a SEGRE que “sempre he tingut present Lleida en la meua memòria perquè ens van tractar a tots de meravella".

Rosell, Laura, Piñeiro, Lazaga i Dibildos, a la première del film.

Laura Valenzuela, l'última de 'La fiel infantería'FONS GóMEZ VIDAL / IEI

tracking