SEGRE

El somni més desitjat

Balaguer es va convertir, el 1971, en la primera localitat lleidatana a poder comptar amb un pavelló cobert || Amb TVE en directe, la selecció espanyola de bàsquet va ser la gran protagonista

Santillana entrant a cistella davant de la mirada d'Emiliano i Nano Buscató, flamant Creu de Sant Jordi.

El somni més desitjatIEI / FONS GÓMEZ VIDAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui, precisament avui, 30 d’abril, es compleixen 52 anys de l’estrena, a Balaguer, del primer pavelló cobert a Lleida. Amb un pressupost de més de deu milions de pessetes, la capital de la Noguera va acaparar el protagonisme l’any 1971 amb un torneig triangular de bàsquet, i amb les càmeres de TVE en directe, en el qual van prendre part la selecció espanyola d’Antonio Díaz Miguel, que venia de quedar cinquena a l’Europeu de Nàpols –ara pot semblar poca cosa, però era la millor classificació del bàsquet espanyol en tota la seua història– enfrontant-se al San Lorenzo de Almagro i l’OKK de Belgrad i el Gillette All-Star dels Estats Units.

El torneig portava el nom de Joaquín Viola Sauret, nascut a Balaguer, i un dels homes forts del règim franquista de l’època, com a procurador a les Corts i conseller del Regne, que va resultar ser una peça clau a l’hora de moure els fils adequats per a la construcció del pavelló a Balaguer que poques setmanes després va acollir una exhibició dels mítics Harlem Globetrotters.

Espanya es va adjudicar el torneig guanyant els seus dos partits (113-83 als americans a la final) amb una selecció d’il· lustres amb jugadors com Emiliao, Buscató, Luyk, Santillana, els germans Sagi Vela, Margall, Brabender, Rullán, Vicente Ramos, Martínez Arroyo i Juan Arroyo.

El pavelló va ser qualificat com un dels millors de Catalunya i el seu parquet, el més complet del moment. N’hi ha prou amb recordar que durant tres dies Balaguer es va convertir en la capital del bàsquet espanyol i que Lleida ciutat, perquè es facin una idea, no va tenir el seu, l’Onze de Setembre, fins tretze anys després, el 1984, amb Antoni Siurana d’alcalde.

Andrés Viola, alcalde de Balaguer; Joaquín Viola, procurador
a Corts; Aparicio Calvo Rubio, governador civil; Juan Gich, delegat d'Esports, i Anselmo López, president de l'Espanyola, a la inauguració del pavelló.

El somni més desitjatIEI /FONS GÓMEZ VIDAL

tracking