SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Reobre la primera de les 4 plantes de purins que van tancar fa 3 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera de les quatre plantes de purins de Lleida que van tancar fa més de tres anys per retallades de l’Estat a les energies renovables tornarà a obrir aquest mes. Es tracta del complex de Miralcamp, que la firma Audax preveu reactivar en els pròxims dies després de dur a terme treballs de posada a punt al llarg de l’estiu.

Mentrestant, l’agrupació de 160 ramaders de les Garrigues que va adquirir Tracjusa i Vag, a Juneda, planteja posar-les en marxa a partir del gener. La sentència del Tribunal Suprem que obliga l’Estat a elevar les primes per la venda d’electricitat ha obert la porta a la reobertura d’aquesta i altres plantes clausurades des del febrer del 2013 (vegeu les claus).

L’empresa propietària i l’ajuntament tractaran el futur de la planta de purins clausurada

Tant els propietaris de la planta de Miralcamp com els de les dos de les Garrigues es plantegen reactivar-les en les mateixes condicions en què funcionaven abans de tancar: un procés d’assecatge de purins per reduir-los a menys del 10% del volum original i generar electricitat amb motors de cogeneració alimentats amb gas natural. Això no requereix la tramitació de noves llicències, ja que les tenen encara en vigor, segons els propietaris.

Malgrat que l’Estat no ha publicat encara les noves primes (el termini per fer-ho expira al desembre), el dictamen del Suprem estableix que la retribució per generar electricitat haurà de superar l’actual. Així mateix, rebaixa la tisorada retroactiva que obligava cada planta a tornar més de 3 milions en primes ja cobrades. Per la seua part, fonts de l’agrupació de ramaders de les Garrigues van assenyalar que, juntament amb aquesta sentència, un preu del gas inferior al de 2013 afavoreix també reobrir les plantes. Quant a la d’Alcarràs, de la firma Ignis però en sòl de l’ajuntament, les dos parts han iniciat contactes per decidir el seu futur.

Els preparatius i projectes de reobertura a Miralcamp i Juneda arriben mentre Audax planteja tractar residus agroalimentaris a la planta del Pla. Els ramaders de les Garrigues, per la seua part, han iniciat els tràmits per tractar escombraries urbanes a Tracjusa. En tots dos casos, els propietaris plantegen fer-les funcionar com ho feien abans de tancar a l’espera que els seus respectius projectes obtinguin autorització.

tracking