SEGRE

ESNOTICIA

Obres de rehabilitació de l’església de Rosselló el gener del 2017

Colomar instal·lat per l’ajuntament de Rosselló a l’interior de l’església de Sant Pere.

Colomar instal·lat per l’ajuntament de Rosselló a l’interior de l’església de Sant Pere.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Cultura, Santi Vila, va anunciar ahir el compromís de la Generalitat de participar en el finançament de la rehabilitació de l’antiga Audiència de Lleida a la rambla Ferran per convertir-se en la futura i definitiva seu del Museu Jaume Morera, un projecte que supera els 4,7 milions d’euros. Això sí, al contrari que per a altres equipaments culturals de Lleida, en aquest cas no va aportar cap quantitat a l’espera del “consens institucional i polític necessari”, en velada al·lusió a les negociacions per a un possible consorci entre diverses administracions públiques per a aquest projecte. Vila va afirmar que “sumar sempre té un efecte multiplicador i és millor que tirar cada un pel seu costat”, però en aquest sentit va preferir esperar a aconseguir “el màxim consens possible” per xifrar la possible aportació de la Generalitat.

L’alcalde, Àngel Ros, ja ha recordat en diverses ocasions l’interès perquè la Diputació s’afegeixi també al projecte del Museu Morera, del qual fa anys va formar part del patronat.

En qualsevol cas, Ros va qualificar la jornada d’ahir d’“excel·lent, un gran dia des del punt de vista cultural” per les inversions anunciades pel conseller Vila. Va destacar les de la Seu Vella –en especial la de la restauració de la Porta dels Apòstols–, el Morera i el Centre d’Art Contemporani la Panera, en el qual la Generalitat augmentarà a partir de l’any que ve la seua aportació anual en un 10 per cent, fins als 170.000 euros.

rosselló

L’alcalde de Rosselló, Josep Abad, va confirmar ahir que les obres de rehabilitació de l’església de Sant Pere, el campanar de la qual es va esfondrar fa vuit mesos, començaran el gener del 2017. L’actuació comptarà amb un pressupost de 170.000 euros i dilluns es reunirà amb membres del bisbat, la Diputació i la Generalitat per decidir de quina manera es finançaran els treballs i qui ho farà. El projecte donarà prioritat al tancament de la teulada del temple per evitar que la brutícia i la pluja puguin afectar més l’estructura.

Quan es concreti el finançament, l’ajuntament obrirà un concurs d’idees perquè els participants aportin les seues propostes i, a l’octubre, es decidirà a qui s’adjudicarà el projecte per rehabilitar l’església, inclosa la reconstrucció del campanar. Abad va dir que existeixen diverses postures diferenciades sobre com s’haurà de reconstruir, respectant l’aspecte original o optant per una nova imatge.

Per la seua part, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, va anunciar ahir en la roda de premsa que es va dur a terme a la biblioteca pública de Lleida el compromís del Govern d’ajudar a finançar el projecte, encara que no va precisar amb quina quantitat. Pel que fa a les intervencions que s’haurien de dur a terme a la resta d’esglésies que recentment han patit diferents nivells de deteriorament a la província de Lleida, Vila va indicar que “és un tema que és a l’agenda de treball del departament de Cultura i en qüestió de pocs mesos podrem aportar els recursos necessaris”.

Lleida

El conseller Santi Vila va participar ahir a la Paeria en una reunió de la comissió que organitza els actes de l’Any Granados, en la qual van anunciar activitats previstes per a l’any que ve, en ocasió del 150 aniversari del naixement del músic lleidatà. S’ha de destacar una gran exposició sobre la seua vida i obra, que produirà el Museu de la Música de Barcelona –amb el suport de Paeria, Generalitat i Estat– i que s’estrenarà a Lleida abans de viatjar també a la capital catalana. Una altra de les grans cites del 2017 serà l’estrena de l’òpera Goyescas el dia 7 de maig a la Llotja amb l’Orquestra Julià Carbonell i el Cor de Cambra Anton Bruckner al costat de diversos solistes, amb direcció musical d’Alfons Reverté i artística de Llorenç Corbella. Lleida i Barcelona acolliran també un seminari internacional sobre el compositor, entre altres actes. A la comissió es va afegir ahir la Diputació, l’ajuntament de Barcelona, l’Institut Llull i Acción Cultural Española.

Ossos humans i un colomar al templeL’ajuntament ha instal·lat un colomar a l’interior de l’església per evitar una concentració massiva d’aquestes aus dins del temple. D’altra banda, prospeccions realitzades per conèixer l’estat de l’edifici van deixar al descobert diversos ossos humans enterrats a un metre de profunditat. El bisbat desconeix el seu origen, encara que va avançar que s’analitzaran quan es concreti el projecte de rehabilitació.

Colomar instal·lat per l’ajuntament de Rosselló a l’interior de l’església de Sant Pere.

Colomar instal·lat per l’ajuntament de Rosselló a l’interior de l’església de Sant Pere.

Colomar instal·lat per l’ajuntament de Rosselló a l’interior de l’església de Sant Pere.

Colomar instal·lat per l’ajuntament de Rosselló a l’interior de l’església de Sant Pere.

tracking